سرمقاله

سر بچرخانیم...

خزان گذشته،پاییز به پایان رسیده. خورشید که رفته رفته،یک دقیقه یک دقیقه زودتر ناپدید می‌شد، از اولین صبح زمستان،یک دقیقه یک دقیقه زودتر طلوع می‌کند و سحر خیز تر می‌شود.

دولت چهاردهم چه کارهائی می‌تواند بکند؟

دکتر مسعود پزشکیان در قامت ریاست دولت چهاردهم به سه طریق می‌تواند دست به اصلاح یا تغییر ریل کشور -البته در محدوده اختیارات و امکانات قوه مجریه- بزند.

زیر شمشیر حوادث، پای بر جاییم ما....

حادثه تلخ معدن طبس در مهر ۱۴۰۳ بار دیگر بر اهمیت سیستم‌های ایمنی در صنایع پرخطر تأکید کرد. این حادثه که به مرگ و جراحت تعدادی از کارگران منجر شد، نشان‌دهنده کاستی‌های عمده در فرآیندهای ایمنی و نظارتی این معدن بود.

باغ بی برگی ؟!

پاییز بی مهابا دررسیده و صدای سرود "صبح است اول مهر" از مدارس به گوش می رسد. برخی از کودکان با هیجان، برخی دیگر با بی تفاوتی و اغلب با سرزندگی راهی مدرسه هایند.خیابانها دوباره اول صبح شلوغ شده.همه راهی مدرسه می شوند، در مقاطع مختلف.

نگین‌های کابینه

پازل کابینه تقریبا در حال تکمیل شدن است و فقط سه معاون رییس‌جمهور مانده تا کاملا مشخص شود که چه افراد و دیدگاه‌هائی در این لایه مشارکت دارند و قرار است ریاست جمهور را در رسیدن به اهداف و رویاهایش یاری کنند.. تا اینجای کار دکتر مسعود پزشکیان ۱۹ وزیر و ۱۱ معاون وزیر را مشخص نموده‌اند و ایشان را با مهارت و تردستی، به سلامت، از زیر نگاه مجلس و سایر نهادهای نظارتی عبور داده‌اند. گرچه دکتر ظریف زودرنجانه از این چرخ و فلک کناره گرفت تا تماشاچی کارزار دیگران باشد.

لزوم شفاف‌سازی هزینه‌های انتخاباتی

انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری به پایان رسید و مسعود پزشکیان در پاستور مستقر گردید. ایشان در طول دوران مبارزات انتخاباتی تلاش نمود تا از دادن وعده‌های عامه‌پسند و تهییج‌کننده خودداری نماید و در حد مقدورات موجود به مردم و طرفدارانش قول بدهد. نگاه تخصص محور، سیستماتیک و علمی ایشان به مسائل؛ این نوید را به جامعه داد که در دولت ایشان شاهد رویکردهای علمی و تخصصی در اکثر حوزه‌های تحت اختیار ایشان باشیم.

درک کودکانه شرایط اجتماعی

اجازه دهید با نگاه شخصیت داستان "لباس جدید امپراتور"، هانس کریستین اندرسن، "تحلیلی کودکانه" از شرایط عینی جامعه داشته باشیم.

فقر ما، ورشکستگی شما

جریانات و گروه‌های لیبرال وضعیت موجود ایران را به تمامی، مغایر با الگوی پیشنهادی خود برای حکمرانی تلقی می‌کنند. این درحالیست که با نگاهی عمیق‌تر و دقیق‌تر، به نظر می‌رسد که بیش از هر مدلی، این الگوی سوسیال‌دموکراسی است که با وضع موجود، ناممکن و دور از دسترس می‌شود.

مجلس و مبارزه با فساد

از سال ۱۳۸۴، افشای فساد و اتهام زنی فساد به مخالفان سیاسی، به عنوان یکی از حربه های انتخاباتی وارد فضای سیاسی شد. اما آنان بعد از انتخابات، خود در معرض این اتهام قرار گرفتند

ایران گربه نبود

به تصاویر بنگرید، تصویر زمینه آبی فلات ایران و تصویر زمینه نارنجی گستره حکومت هخامنشیان است. آب مهمترین عنصر حیاتی در فلات ایران بوده است و هر پادشاهی سعی داشته سرچشمه و حوزه آبریز، این گوهر گرانبها را در اختیار داشته باشد

سیاست خارجی و فقدان درک درست از روابط بین الملل

امروز جهان بر محوریت دریافت پدیده ها و عوامل موثر بر آنها اداره می شود. با این حساب سیاست خارجی باید با کار روی تشریح روابط بین المللی منبعث از بروز پدیده ها شکل بگیرد و با تاکید روی علت شناسی آن ادامه یابد و یا با تکیه روی این پیچیدگی ها از تاکید محض روی این نکته که چون ما هم واحدی از جهانیم و باید با دیگران رابطه داشته باشیم ادامه بدهد، تا به این واقعیت برسد که تلاش برای داشتن سیاست خارجی قوی حتما باید مبتنی بر یافته های دقیق علمی و ضمانت های معتبر باشد.

مطبوعات و آزادی بیان

آزادی بیان به عنوان یک عنصر حیاتی محور تمام آزادی‌های مدنی به شمار می‌رود، همان‌طور که فرد به عنوان یک شخصیت حقیقی در جامعه حق حیات دارد و این حق، در واقع از جمله حقوق فطری و طبیعی او به شمار می‌رود

آزادی یا فروپاشی، مسئله این است!

با بروز نشانه هایی از افول جنبش مهسا، سرخوردگی قابل پیش بینی در بخشی از جامعه که امیدوار به تغییرات سریع انقلابی بودند نمودار گشته است. اما ناظران آگاه هر چند شمارش معکوس افول نظام مستقر را در افق می دیدند، ولی الزاما وقوع تغییرات سریع و انقلابی را پیش بینی نمی کردند و مهمتر از آن شرایط و آمادگی لازم برای گذار بدون خشونت از وضع موجود و استقرار نظم نوین مطلوب را در جامعه ایران فراهم نمی دیدند

ثروت، دانایی و قدرت بیافرینیم

در سده‌های اخیر تاریخ ایران بسیاری از متفکرین بر شکاف ملت/حاکمیت انگشت نهاده‌اند و این شکاف را مشکل اصلی توسعه نیافتگی سیاسی ایران دانسته‌اند. بر اساس این نظریه، حاکمیت (دولت) ایران برخاسته از مردم نبوده است و مشروعیت و قدرت خودش را از منبعی غیر مردم کسب می‌کرده است.

ویترین اقتصادی کشور در سال ۱۴۰۲

در حالی به سال ۱۴۰۲ وارد می‌شویم که واحد پولی کشور به کمترین ارزش خود در تاریخ رسید و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که این روند کاهش ارزش پول در سال آتی نیز ادامه خواهد داشت. پولی ملی هر کشوری در بهترین جای ویترین اقتصادی هر کشوری قرار دارد و ارزشمند بودن آن جلوه ویژه‌ای به قاب اقتصادی آن مملکت می‌دهد

چتر اخلاق

در چند سرمقالۀ اخیر نشریۀ اراده ملت و به‌دنبال ناامید شدن از ایفای نقش دولت در ایجاد زیرساخت‌های لازم برای رشد و توسعۀ متوازن در تعالی شخصی و عمومی مردم و کشور، بر آن شدیم تا روی صحبتمان با مردم باشد و توصیه‌هایی برای زیستی بهتر و رو به آینده به ایشان داشته باشیم.

متشکل شویم

در دو سرمقاله اخیر نشریه اراده ملت به این بحث پرداختیم که در شرایط پیچیده فعلی و با توجه به اینکه دولت مستقر وظایف بدیهی خود در بعضی از حوزه‌ها را انجام نمی‌دهد؛ و از طرفی گوش شنوائی نیز نسبت به انتقادات ندارد و حاضر نیست تن به نظرات متخصصین امر بدهد؛ لازم است که مردم و جامعه مدنی خود به این حوزه‌ها توجه نمایند.

در باب اهمیت محیط‌زیست

در سرمقاله شماره پیشین نشریه اراده ملت به این بحث پرداختیم که در شرایط پیچیده فعلی و با توجه به اینکه دولت مستقر وظایف بدیهی خود در بعضی از حوزه‌ها را انجام نمی‌دهد؛ و از طرفی گوش شنوایی نیز نسبت به انتقادات ندارد و حاضر نیست تن به نظرات متخصصین امر بدهد؛ لازم است که مردم و جامعه مدنی خود به این حوزه‌ها توجه نمایند.

آموزش مناسب در صدر اولویت ها

هفته گذشته آماری از ایرانیان زیر خط فقر در سال ۱۴۰۰ منتشر شد که نشان می داد ۲۵ میلیون نفر از ایرانیان زیر خط فقر قراردارند. یعنی حدود یک چهارم هموطنان ما زیر خط فقر هستند.

اینترنت ملی: جبر یا اختیار مسئله این است!

از چندین سال پیش بحث شبکه ملی اطلاعات یا اینترنت ملی در کشور داغ شده و در این رابطه تکالیف قانونی ای نیز برای راه اندازی این شبکه بر دوش بعضی از دستگاه ها گذاشته شده بود.

بی توجه به مطالبات مردمی

هفته گذشته دو خبر از مجلس به بیرون درز کرد. یک خبر مربوط به اصلاح قانون انتخابات مجلس بود و خبر دیگر مربوط به تصویب قوانین جدید در حوزه حجاب.

ضرورت بازنگری در برنامه های توسعه

ششم آذرماه، «ابراهیم رئیسی» بخشنامه خط مشی‌ها و چارچوب کلان برنامه هفتم توسعه را ابلاغ کرد و فرایند تدوین و تصویب برنامه هفتم توسعه یک گام دیگر به جلو رفت، اما در این میان توجه به چند موضوع لازم است:

در ستایش ارزشها

در ابتدای قرن پیشین گمان بر این بود که ارزشهای سنتی و باستانی ما ایرانیان که در رگ و پی و ناخودآگاه جمعی امان جریان داشت در ترکیب با ارزشهای مدرن و جهان‌شمول، منظومه‌ای می‌آفرینند که می‌توانند جهانی سرشار از عدالت و آزادی و شادی را برای ما ایرانیان رنجور از نبردها و مبارزات ممتد فراهم کند. اما چه زودباور بودیم!

تشکیل مجلسی واقعی راه حل بحران است

باید قبول کنیم که اکنون ایران در هر سه حوزه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی با چالش و مشکلات زیادی روبه‌رو است و این باعث شده است که بخش‌های وسیعی از جامعه به شیوه‌های مختلف اعتراض خود را نشان دهند

قاصد روزان ابری، داروگ، کی می‌رسد باران؟

در پس التهابات و تنش‌های هفته‌های اخیر اتفاقاتی افتاده است که در هیاهوهای خبری موجود خواسته یا ناخواسته فراموش می‌شوند. این وقایع این روزها با توجه به شرایط کشور کمتر دیده می‌شوند

مبارزه بدون خشونت، علیه خشونت

خشونت پرهیزی همچنانکه دلیل برخی باورها و عقاید است، خود مدلول نگره هایی است که به مرور زمان شخصیت فکری فرد را ساخته اند. برعکس، آنکه خشونت را مشروع می پندارد و به آن مبادرت می ورزد نیز خلق الساعه چنین نشده.

آیا برای هشدارها سرانجامی هست؟

تابستان امسال و در میان هزاران خبر ریزودرشتی که در رسانه‌های مختلف انتشار یافت، خبر پیشنهادات فرهنگستان علوم ایران برای تدوین برنامه هفتم توسعه جایگاهی پیدا نکرد و افراد زیادی به آن نپرداخت.

ایرادگیری در هر چیزی به‌ جز تائید صلاحیت/ بررسی تایید صلاحیت مهدی تاج

هفته گذشته مهدی تاج به ریاست فدراسیون فوتبال ایران رسید. ریاست فدراسیون فوتبال توسط مجمعی ۸۷ نفره از مسئولین و اهالی فوتبال ایران انتخاب می‌شود و طبق مقررات فیفا نهادهای حاکمیتی و دولتی به‌طور مستقیم دخالتی در آن ندارند. در این انتخابات مهدی تاج از این مجمع رأی اکثریت (۵۰ رأی) را دریافت کرد.

تدبیر مسوولان در تامین آب؛ بازگشت به شیوه دبه ای و سقایی/ بحران بی آبی در استان های مختلف کشور

“نزدیک چشمه‌ای در دل کوهسار الوند در صف ایستاده‌ام، خنکای هوا زیرپوستم می‌رود و مختصر لرزی بر اندامم می‌نشیند، چه هوای دلپذیری است و چه روزگار خوشی. احتمالاً تا ساعتی دیگر نوبت من می‌شود و بعدش می‌توانم طلوع آفتاب را از فراز دره‌های کوهستان ببینم.”

آخرین مطالب

سر بچرخانیم...

مقام تو جایگاه بندگان نیست، که در این عرصه شهریاری تو

منطق تحولات سیاسی

بشار اسد و عدم تکیه بر سرمایه اجتماعی

عملکرد 45 ساله اقتصاد ایران در آیینه آمار

رشته جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری

جشن بزرگداشت روز حسابدار

بیانیه به مناسبت روز جهانی خاک

معلم سبز

حوزه‌های دینی و تحولات جهانی

نگین

کوره راه

حزب اراده ملت ایران و شوراها

«رشد و تحکیم یک حزب سیاسی»

ایستگاه راه آهن شهبازان

در آغوش درخت

ببعی قهرمان ، قهرمان کودکان ایران

اگر گاهی کوتاه آمده‌ایم برای ایران است و مردمانش

جهان در هفته‌ای که گذشت (87)

مراسم گرامیداشت سالروز تأسیس حزب اراده ملت ایران برگزار شد!

دومین دوره مدیریت شهری پایدار حزب اراده ملت ایران آغاز شد

سه کتاب جدید از انتشارات حزب اراده ملت ایران راهی وزارت ارشاد شد.

برگزاری مجمع عمومی سالیانه حزب اراده ملت ایران

نقش و جایگاه شوراهای شهر و روستا در مدیریت شهری و روستایی

چرا مدیریت شهری

شهر دیروز، شهر امروز و شهر فردا

آزمون های قبل ورود به شورا، منجر به بهبود کیفیت مدیریت شهر میشود

دیدگاه های نوین مدیریت شهری پایدار

شهر و لزوم تحلیل آن

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری: اصول و چالش‌ها