شمس افرازی زاده ریس دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران
مطبوعات و آزادی بیان
سرمقاله
بزرگنمایی:
آزادی بیان به عنوان یک عنصر حیاتی محور تمام آزادیهای مدنی به شمار میرود، همانطور که فرد به عنوان یک شخصیت حقیقی در جامعه حق حیات دارد و این حق، در واقع از جمله حقوق فطری و طبیعی او به شمار میرود
آزادی بیان به عنوان یک عنصر حیاتی محور تمام آزادیهای مدنی به شمار میرود، همانطور که فرد به عنوان یک شخصیت حقیقی در جامعه حق حیات دارد و این حق، در واقع از جمله حقوق فطری و طبیعی او به شمار میرود، از این رو میتوان حق آزادی بیان، قلم و مطبوعات را به عنوان حقوق فطری و طبیعی جامعه در نظر گرفت، آزادی بیان و مطبوعات، بخش غیر قابل انکار حیات اجتماعی و سیاسی شهروندان را تشکیل میدهد، شهروندان باید از این حق طبیعی اجتماعیسیاسی خود استفاده برده و نیروی خلاقه ذهنی خود را برای بهبود وضعیت جامعه ارتقا دهند.
مطبوعات بهترین ابزار برای استیفای این حقوق طبیعی هستند. هیچ کس و حتی حکومتها نمیتوانند این حقوق فطری و طبیعی را از اشخاص و جامعه سلب نمایند. جلوگیری از آزادی عقیده بیان و مطبوعات ولو به صورت موقتی و زودگذر و بنا بر هر دلیلی که باشد تجاوز آشکار به حقوق شهروندی افراد و ظلمی در حق افرادی است که آزادی بیان و عقیده از آنان دریغ شده است.
آزادی مطبوعات در واقع پیش شرط توسعه سیاسی و اجتماعی است و با محترم شمردن آزادی مطبوعات در واقع آزادی بیان و عقیده در جامعه تبلور عینی پیدا میکند. حکومتها نباید با خطکشیهای جعلی برای مطبوعات حوزه مانور تعریف و ترسیم، و آزای های آنان را محدود کنند. با چنین کارکردی در واقع رسانهها مبلغین و مروجان سیاستگذاریهای عمومی حکومتها قلمداد میشوند و نقش رسانهها و مطبوعات تا حد روابط عمومی و حتی ابزاری برای تبلیغ حاکمیت کاهش پیدا میکند، بنابراین باید همواره هوشیار بود که مطبوعات و رسانهها کارکردی غیر مدنی تحت عنوان تریبون حاکمیت پیدا نکنند. نکته مهم و حائز اهمیت این است که حکومتها نباید اصل آزادی رسانه و مطبوعات را نادیده بگیرند، زیرا هر نوع مخالفت و مقابله با آزادی بیان مغایر اعلامیه جهانی حقوق بشر بوده و در کشور ما نیز بخشی از اصول قانون اساسی در حمایت از آزادی بیان و عقیده بوده و با نقض آزادی بیان و مطبوعات به صراحت مخالفت شده است.
همواره از مطبوعات به عنوان «رکن رکین و حبل متین و ستون رابع و حرز مانع جامعه مدنی» یاد میشود. لذا مطبوعات آزاد و مستقل از دولت در جایگاه رسانههای عمومی به مثابه ریههای حیاتی برای جوامع دموکراتیک عمل میکنند و به سالم سازی و تصفیه فضای سیاسی اجتماعی و اقتصادی جوامع کمک فراوان میکند. در سایه چنین رسانههایی دولتمردان و حاکمان جامعه همواره در معرض دادگاه عمومی جامعه، خود را حاضر و درصد خطا و اشتباه و افسادشان کاهش مییابد. در واقع میتوان گفت آزادی رسانه و مطبوعات ضامن مدنیت و مرهم زخمهای پیکره سیاست است.
متاسفانه امسال نیز سوم ماه می را در شرایطی محترم میشماریم و ارج مینهیم که روزنامهنگاران زیادی از آن جمله کیوان صمیمی، نیلوفر حامدی، الهه محمدی، سها مرتضایی و تعداد زیاد دیگری از عزیزان و اهالی قلم و مطبوعات در بازداشت و زندان بسر میبرند، ضمن آرزوی رهایی برای تمامی زندانیان سیاسی، مدنی و مطبوعاتی، امیدوارم روزی فرا رسد که زندانها از اهالی قلم و عقیده و بیان خالی گردد.
سازمان جهانی یونسکو به کمک مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز سوم ماه می را به منظور ارج نهادن و ارتقای آزادی مطبوعات به عنوان روز جهانی آزادی مطبوعات اعلام کرده است.
شمس افرازی زاده
رییس دفتر سیاسی حاما
- حزب اراده ملت ایران , حاما , افشین فرهانچی , احمد حکیمی پور , سوسیال دموکراسی , اصلاحات , اصلاح طلب , حسین اکبری بیرق , رحیم حمزه , پیام فیض , مسعود خادمی , زهره رحیمی