دو گفتگو در مورد حادثه سفارت آذربایجان در تهران و حمله پهپادی به صنایع نظامی در اصفهان

اقتصاد کشور در برابر هزینه نزاع‌های جمهوری اسلامی ناتوان است / حادثه اصفهان در برابر عملیات زلزله برانگیز فلسطینیان همچون یک خراش بود گفتگو

اقتصاد کشور در برابر هزینه نزاع‌های جمهوری اسلامی ناتوان است / حادثه اصفهان در برابر عملیات زلزله برانگیز فلسطینیان همچون یک خراش بود

  بزرگنمایی:
اراده ملت، فائزه صدر: کشور در روزهای گذشته شاهد وقایع مهم و حساسی بود. حادثه سفارت آذربایجان در تهران و حمله پهپادی به صنایع نظامی در اصفهان از جمله اتفاقاتی بودند که به عقیده تحلیلگران نشان از رد پای اسرائیل دارند. اراده ملت در این رابطه به گفت و گو با دو دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه نشسته و دو نگاه متفاوت را بررسی می‌کند که در ادامه می‌خوانید:

فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در تحلیل اتفاقات اخیر کشور گفت:
 بعد از پیروزی انقلاب، جمهوری اسلامی از آغاز راه خود به اسرائیل اعلان جنگ داد و هدف خود را در نابودی اسرائیل تعریف کرد و در آشکار و نهان روی این هدف تأکید کرده است. اقدامات نظامی طرفین از همان زمان‌ها آغاز شد. ایران چه به صورت نیابتی توسط حزب الله لبنان و جهاد اسلامی در غزه و سوریه گروه‌های مختلفی از شیعیان که مسلح شدند، جنگ و رویارویی با اسرائیل در منطقه را آغاز کرد.
وی در این رابطه افزود: 
جنگی به صورت مزمن در جریان است که گاهی اوقات اوج می‌گیرد. به تدریج با بالا رفتن قدرت موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی دیدیم که ضرباتی در عربستان وارد شد و در یمن اتفاقاتی رخ داد و به این جنگ حالتی جدی‌تر داد به ویژه از زمان جنگ سوریه که حضور جمهوری اسلامی برای حفظ بشار اسد در قدرت احساس شد. باید توجه داشت که جنگ متقابلاً جنگ می‌آورد.
مجلسی ارتباط وقایع اخیر با جنگ اوکراین را این‌طور تشریح کرد: 
ضمناً ورود جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین ایران را در مقابل غرب قرار داد که با روسیه در حال جنگیدن بود. دامنه این تقابل به متحدین غرب در منطقه یعنی اعراب، اسرائیل ترکیه و آذربایجان کشیده شد. نشانه‌های این تقابل را می‌توان در واقعه سفارت آذربایجان در تهران دید که منجر به اسباب کشی و رفتن کارکنان سفارت از ایران شد.
وی در ادامه گفت: 
این حالات آمادگی برای جنگ را نشان می‌دهند. به نظر من احتمال درگیری بیش از هر چیزی است. اسرائیل اخیراً اعلام کرده بود که پاسخ موشک پراکنی‌های نیابتی ایران را در داخل ایران خواهد داد. اسرائیل از مدت‌ها قبل حملات خود را آغاز کرده بود. این حملات با اهداف مشخص بود؛ اما اتفاقی که این بار رخ داد، پاسخی به موشک‌هایی بود که از غزه به اسرائیل شلیک شد. آن‌ها هم ضربات کشنده‌ای به نیروهای مقاومت در غزه زدند و در مقابل کودک فلسطینی تعدادی را در کنیسه یهودیان کشت. اقداماتی که در اصفهان صورت گرفت را باید به‌حساب نوعی واکنش از سوی اسرائیل گذاشت.
فریدون مجلسی گفت: سیاست آمریکا همیشه این است که در کنار تهدید و قدرت دریچه‌ای را برای روابط بازمی‌گذارد. حال یا این روزنه پذیرفته می‌شود و یا پذیرفته نخواهد شد! اما این فکر که آمریکا همیشه باب اجتناب از جنگ را باز خواهد گذاشت، درست نیست.
به عقیده مجلسی زمزمه‌هایی که از شروع مذاکرات شنیده می‌شود بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد وی دراین‌رابطه گفت: 
اگر جمهوری اسلامی دررابطه‌با امکان مذاکرات و پذیرفتن این دریچه باز مذاکرات صحبت می‌کند، می‌تواند جنبه تبلیغی داشته باشد و همچنین می‌توان خستگی دو طرف از روابط نامتعارف جنگی را از این اظهارنظرها دریافت. طرفین با این اظهارات می‌خواهند به سمت ترک مخاصمه بروند. من هیچ‌گاه از واژه‌هایی نظیر مصالحه و صلح و ... استفاده نمی‌کنم، چون جمهوری اسلامی با جهان غیراسلامی سر مصالحه ندارد. به‌ویژه با اسرائیل که از ابتدا منازعه و جنگی جدی را با این رژیم در سر می‌پروراند و هدف نابودی اسرائیل را قدم‌به‌قدم پیش می‌برد. در مقابل اسرائیل هم از سوی دیگری گام‌به‌گام پیش آمده و امروز اسرائیل و متحدانش ایران را در محاصره‌ای زمینی و دریایی قرار داده‌اند.
این تحلیلگر در رابطه با ارتباط وقایع اخیر کشور با شرایط خارجی ایران گفت:
شرایط داخلی ایران و نارضایتی‌های عمومی که به دلایل مختلفی در کشور پدید آمده است، ابزاری برای استفاده غرب به شمار می‌رود. در این حرف تردیدی نیست و طرفین سعی دارند از نقاط ضعف یکدیگر بهره‌مند شوند.
وی افزود: 
سیاست عمومی آمریکا این است که طرف مقابل خود را آن‌چنان به هزینه‌های نظامی فرسایشی آلوده کند که فقیر شود و از فقر از پای در بیاید. آمریکا دفعه پیش این کار را با شوروی انجام داد و امروز هم در جنگ اوکراین همان رفتار را با روسیه تکرار می‌کنند.
دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در پایان اظهارات خود گفت:
 جمهوری اسلامی در جنگ‌ها و درگیری‌هایی بالاتر از ظرفیت اقتصادی خود درگیر شده است. به عبارتی اقتصاد کشور در مقابل هزینه نزاع‌هایی که جمهوری اسلامی گرفتار آنهاست، ناتوان است. دلیل تورم‌های داخلی همین مسئله سیاست‌های خارجی و همین هزینه‌های خارجی گزاف است که برای کشور مشکل ایجاد می‌کند وگرنه نباید نادیده گرفت که در داخل تلاش زیادی صورت می‌گیرد تا تولید و وضعیت اقتصادی بهبود پیدا کند. این بهبودها در برابر هزینه‌های جنگ ناچیز است؛ زیرا جنگ هزینه‌های سرسام‌آوری دارد و مخرب‌ترین عامل در مقابل اقتصاد است. صدها میلیون دلار هزینه و آماده‌سازی و تلاش برای یک پروژه اقتصادی با یک زخم از جنگ دود می‌شود و به هوا می‌رود. جنگ موجب خروج ثروت‌ها از کشور می‌شود.
فریدون مجلسی سخنان خود را با اشاره به زیان تقابل با غرب برای ایران به پایان برد: 
غرب مایل است آرامش و ثباتی برقرار شود و به کسب‌وکارش بپردازد. هدف اصلی در غرب اقتصاد و درآمد است. اما امکان جنگ را در نظر می‌گیرد؛ چون می‌کوشد در جنگ هم دادوستد کند و کسب‌وکار و درآمدی داشته باشد. غرب مهد تولید ابزار جنگی است. همچنین بعد از جنگ نیز با مشارکت در بازسازی کشورها اقتصادش را رونق می‌دهد. پس غرب در هر سوی این بازی منافعی دارد و ما هستیم که باید محل منافع خود را در معادله کشور و غرب شناسایی کنیم. من گمان نمی‌کنم تقابل با غرب سودی برای ایران داشته باشد.

امیر موسوی، تحلیلگر و دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه:
حادثه اصفهان در برابر عملیات زلزله برانگیز فلسطینیان همچون یک خراش بود
امیر موسوی، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در تحلیل وقایع اخیر کشور گفت: 
این وضعیت نشان می‌دهد که شهید قاسم سلیمانی که بود و چه‌کارهای بزرگی می‌کرد. کلت قاسم سلیمانی وارد قدس شریف شد و عملیاتی با آن انجام شد. این مرد پنج ارتش بزرگ مردمی در منطقه تشکیل داد. اسرائیل می‌داند که اگر جمهوری اسلامی و هم‌پیمانانش اراده کنند تا حرکتی انجام بدهند کل سیستم غرب و مزدورانش در منطقه برچیده می‌شود. غرب از توانایی‌های جمهوری اسلامی باخبر است و بااحتیاط عمل می‌کند.
وی افزود: 
کاری که در اصفهان انجام شد خراشی بود که در مقابل عملیات زلزله برانگیز فلسطینیان انجام شد. اقدام اخیر فلسطین سیستم زندگی شهرک‌نشینان اسرائیل را به هم ریخت. کاری که اسرائیل در مقابل آن در اصفهان صورت داد حرکتی ناچیز و کوچک بود. حادثه اصفهان در برابر عملیات زلزله برانگیز فلسطینیان همچون یک خراش بود.
موسوی ادامه داد:
 اسرائیل به دنبال تبلیغاتی است که از قِبل این تحرکاتش در جهان اجرا می‌کند و متأسفانه کار تبلیغاتی عظیمی است. متأسفانه اقدامات تبلیغاتی ایران به جا و کافی نیست. ما در این حوزه بسیار ضعیف عمل می‌کنیم. اما کار اسرائیل از این منظر که انتقامی گرفت و تخلیه شد قابل‌توجه است. اسرائیل می‌داند اقدامی بزرگ‌تر چه نتیجه‌ای برایش خواهد داشت. این اولین باری بود که رژیم صهیونیستی به دنبال ضرباتی که متحمل شده، غزه را بمباران نکرد. شرایط داخلی در اسرائیل هم متزلزل است. تظاهرات بزرگی علیه نتانیاهو در داخل رژیم صهیونیستی برپا شده و این کشور در موقعیت خوبی قرار ندارد.
موسوی دررابطه‌با ارتباط تنش‌های اخیر با مذاکرات برجام گفت: آمریکا و اروپا به دنبال توافق هستند و تأخیر در احیای توافق به نفع جمهوری اسلامی تمام می‌شود. امروز نه دوربینی در سایت‌های هسته‌ای ایران وجود دارد و نه بازرسان می‌توانند بازدیدی داشته باشند. غرب مسیری را که ایران طی می‌کند برای خود خطرناک ارزیابی کرده و باز در جمهوری اسلامی ایران را می‌زند و خواستار ازسرگیری مذاکرات است.
وی افزود:
 غربی‌ها آشوب زیادی به راه انداختند. تبلیغات فراوانی در سطح جهان انجام شد. تحریم‌ها را سنگین‌تر کردند، تا ایران در مذاکرات هسته‌ای کوتاه بیاید و شروط خود را کمتر کند و به ویژه در مورد گرفتن تضمین از آمریکا منصرف شود. آمریکا، اروپا و رژیم صهیونیستی تلاش بسیاری به کار بستند تا جمهوری اسلامی را از درون تضعیف کنند. بخشی از اهداف این سیاست غرب به منظور تضعیف موضع ایران در مذاکرات بود. ولی این پروژه شکست خورد. غرب امیدوار بود بتواند در پس آشوبی که در ایران به راه انداخته موقعیت برتری در جریان مذاکرات برای خود ایجاد کند. آمریکا و اروپا در سه ماه گذشته موذیانه برای تضعیف ایران تلاش کردند.
امیر موسوی سفر وزیر امور خارجه قطر به ایران را نشان از عقب‌نشینی غرب در مذاکرات می‌داند. وی دراین‌رابطه گفت: 
امروز فرستاده‌های غرب در شرایطی از راه می‌رسند که غرب متوجه شده تلاش برای تضعیف ایران در مذاکرات ناموفق است. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تماس‌های خود با آقای امیر عبدالهیان را آغاز کرد. اخیراً آمریکا از طریق مسقط پیام‌هایی را به ایران فرستاد و در آخرین اقدام وزیر امور خارجه قطر پیام‌هایی کتبی و مفصل‌تر از طرف مقامات آمریکایی را به ایران آورد. هم‌زمان با این تحرکات اروپا اعلام کرد راهی جز مذاکره با ایران ندارد. این موارد نشان‌دهنده دو نکته است اول اینکه غرب تمایل بالایی به احیای برجام دارد و دوم اینکه تلاش غرب در تضعیف جایگاه ایران در مذاکرات با شکست روبرو شده است.
وی در ادامه گفت: 
ایران حرفهایش را زده و تمام بحث‌ها تمام کرده است. آنها بودند که باید قبول یا رد شروط ایران را بررسی می‌کردند. حالا این طرف مذاکره کننده پیام داده و خواستار بازگشت به گفت و گوها است. این یعنی چه؟ یعنی اولاً از تزلزل ایران و از عقب نشینی ایران و تضعیف کشورمان در مذاکرات ناامید شده‌اند و دوما عقب نشینی برای خود ترسیم کرده‌اند. غرب در چنین شرایطی قطر را به سراغ ایران فرستاده است.
امیر موسوی، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در پایان سخنان خود گفت: 
وقتی بعد از این همه فاصله یکی از طرفین پا پیش می‌گذارد و به سمت از سر گیری مذاکرات می‌آید، همین مقدار نشان می‌دهد که آنها کوتاه آمده‌اند. دقت کنید آن کسی که برای شروع دوباره مذاکرات پیش قدم شده ایران نیست بلکه طرف غربی است که به سمت ما می‌آید. وقتی غرب پیش قدم شده صد در صد یک عقب نشینی برای خود پیش بینی کرده است چون در یک سال گذشته به اندازه کافی با موضع محکم و اقتدار ایران برخورد داشته است.


فائزه صدر


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نقش و جایگاه شوراهای شهر و روستا در مدیریت شهری و روستایی

چرا مدیریت شهری

شهر دیروز، شهر امروز و شهر فردا

آزمون های قبل ورود به شورا، منجر به بهبود کیفیت مدیریت شهر میشود

دیدگاه های نوین مدیریت شهری پایدار

شهر و لزوم تحلیل آن

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری: اصول و چالش‌ها

بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری: تعریف، تحلیل و راهکارهای مداخله

شاخص‌های اقتصادی شهری و بودجه‌بندی شهرداری‌ها: اصول و اهمیت

ساختار و تشکیلات برنامه‌ریزی شهری در ایران

شوراهای اسلامی شهر و روستا: ساز و کار مشارکت مردم در مدیریت شهری

فناوری در مدیریت شهری

حمل‌ونقل شهری: مفاهیم، سیر تحول و انواع سیستم‌ها

دیپلماسی شهری: راهکاری برای ورود شهرها به عرصه بین‌الملل

مراحل هشت گانه برنامه ریزی شهری

دولت چهاردهم چه کارهائی می‌تواند بکند؟

بر در ارباب بی‌مروت قدرت

پدیدارشناسی جنگ

چگونه سوسیال دموکرات شدم

استرس شغلی در کارگران

رنگین کمان مدارس در ایران

ورودهای غیر مجاز

کیک محبوب یک‌ پرستار

وقتی مطالبه ای باشد، دولت تلاش خواهد کرد تا پاسخی فراهم کند

سند چشم انداز ایران

روایت و پند

نعمت خرسندی و درویشی

بیانیه روز جهانی مبارزه با تغییر اقلیم

مزایای انتخاب یک مدیر بومی برای محیط زیست

نحیف، مثل تاریخ!

بالکن رسوایی

کلیسای وانک

جهان در هفته‌ای که گذشت (86)

مجمع عمومی سالیانه حزب اراده ملت ایران

شورای شهر با حاما

حاما نیوز در اینستاگرام فعال شد

مجموعه چهار جلدی کتاب‌های سازوکار حزبی منتشر شد

سه‌شنبه‌های گفت‌وگو

اندر احوالات گفتگوهای ما

نقشه راه

دین

تبیعض جنسیتی و فمنیسم

تبعیض جنسیتی و فمنیسیم2

الزامات «گفت‌وگوی نتیجه‌بخش»

دین و سکولاریسم

خروج افغان‌ها

ازدواج

ازدواج 2

جنگ در منطقه

مقاومت در منطقه