جهان در هفتهای که گذشت (90)
اخبار جهان
بزرگنمایی:
تعرفههای ترامپ چگونه بر شهروندان اروپا تأثیر میگذارند؟/ترامپ: به رهبر ایران نامه نوشتم و از او خواستم بر سر برنامه هستهای مذاکره کنیم /لابی اسرائیل برای حفظ حضور نظامی روسیه در سوریه؛ چرا تلآویو عضو ناتو را برنمیتابد؟ /واکنش روسیه به مشاجره در کاخ سفید: ترامپ خویشتنداری کرد که «زلنسکی پست» را کتک نزد /بیش از یکهزار علوی در سوریه کشته شدند؛ الشرع: هیچکس بالاتر از قانون نیست، با قاطعیت برخورد میکنیم/فروپاشی رژیم بشار اسد؛«کل راهبرد عملیاتی روسیه در مدیترانه و آفریقا به تار مویی بند شد»/دولت ترامپ یک شبکه نفتی «تامین کننده صدها میلیون دلار درآمد برای نیروهای مسلح ایران» را تحریم کرد
مهتاب قصابی
تعرفههای ترامپ چگونه بر شهروندان اروپا تأثیر میگذارند؟
واسیلیوس پسارس، اقتصاددان مقیم بروکسل بر این نظر است که براساس اصول اقتصادی، تعرفهها هیچگاه سودآور نخواهند بود. او به یورونیوز گفت هر سیاست تعرفهای که بر مواد اولیه و منابع طبیعی مانند فولاد و آلومینیم تأثیر بگذارد، در نهایت بر روند تولید نیز تأثیر خواهد گذاشت.
این اقتصاددان در ادامه گفت: «نمیتوان مطمئن بود که این تعرفهها، بهویژه اگر همراه با سیاستهای مکمل از سوی نهادهای اتحادیه اروپا باشند چه تأثیری خواهند گذاشت، اما اعمال تعرفه 26 میلیارد یورویی بر محصولات آمریکایی توسط اتحادیه اروپا در نهایت منجر به ایجاد تورم میشود که میتواند بر شهروندان این اتحادیه تأثیر بگذارد.»
پژوهشها نشان میدهند که تعرفهها ابتدا بر آمریکا تأثیر خواهد گذاشت
بر اساس جدیدترین پژوهش اندیشکده آلمانی «کیل»، تعرفههایی که واشنگتن بر محصولات اتحادیه اروپا اعمال کرده است، در درجه اول به آمریکا آسیب خواهد زد و تأثیر منفی بر تورم، سطح اشتغال و سطح رشد اقتصادی این کشور خواهد داشت.
تعرفهها چه تأثیری بر شهروندان اروپایی خواهند گذاشت؟
پسارس، تحلیلگر اقتصادی مقیم بروکسل گفت که در حال حاضر نمیتواند تأثیر تعرفهها بر شهروندان اروپایی را پیشبینی کند، زیرا این تأثیرات از مسیرهای مختلفی ممکن است رخ دهد.
او در ادامه گفت شهروندان اروپایی با افزایش قیمت کالاهای وارداتی ممکن است به خرید کالاهای داخلی روی بیاورند.
این تحلیلگر اقتصادی از تغییر سیاستهای پولی و نوسان در بازارهای مالی بهعنوان دو چالش مهم در پی اعمال تعرفهها سخن گفت که نیاز به بررسی دارند.
آیا اروپاییها گزینههایی برای جایگزینی دارند؟
اینک این سؤال مطرح میشود که اگر قیمت برخی از محصولات بیش از حد افزایش یاید آیا شهروندان اروپایی این امکان را دارند که گزینه دیگری را انتخاب کنند؟
این اقتصاددان مقیم بلژیک بر این نظر است که اتحادیه اروپا میتواند بیشتر محصولات آمریکایی مانند خودروهای برقی را از طریق دیگر تولیدکنندگان جایگزین کند.
او در ادامه با بیان اینکه «ما شاهد کاهش شدید فروش تسلا بودهایم»، گفت اروپا در حوزههایی مانند هوش مصنوعی نیز میتواند جایگزینهای خودش را داشته باشد. این اقتصاددان برای نمونه به «میسترال ایآی» فرانسوی اشاره کرد که میتواند جایگزین «چتجیپیتی» شود. البته او گوگل را از این موضوع مستثنی کرد.
ترامپ: به رهبر ایران نامه نوشتم و از او خواستم بر سر برنامه هستهای مذاکره کنیم
دونالد ترامپ، میگوید نامهای به رهبر ایران فرستاده و اعلام کرده که میخواهد درباره برنامه هستهای با تهران مذاکره کند. رئیس جمهور آمریکا در مصاحبهای که روز جمعه از شبکه فاکس نیوز پخش شد، در این خصوص گفت که امیدوار است که مقامهای جمهوری اسلامی با گفتگو موافقت کنند. او همچنین در خصوص چیزی که نامه نوشته است، گفت: «گفتم که امیدوارم که شما وارد مذاکره شوید، چون این برای ایران خیلی بهتر خواهد بود. به نظر میرسد که این نامه خطاب به رهبر ایران، آیتالله علی خامنهای، نوشته شده است. در همین حال، وزارت خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد که سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، با کاظم جلالی، سفیر ایران، درباره تلاشهای بینالمللی برای حلوفصل وضعیت برنامه هستهای ایران گفتوگو کرده است. دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید، بارها در خصوص علاقهاش برای حصول توافق با ایران سخن گفته است. رئیس جمهور آمریکا میگوید امیدوار است که بتواند با تهران بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی به توافق برسد. رامپ در دوره نخست حضور خود در قدرت هم چنین تلاشهایی داشت و پیامی را از طریق شینزو آبه، نخست وزیر وقت ژاپن برای علی خامنهای ارسال کرده بود که در نهایت رهبر ایران آنرا نپذیرفت و به صورت علنی اعلام کرد که پیامی برای ترامپ ندارد و ایران قصدی برای مذاکره با او نخواهد داشت. رهبر ایران همچنین در هفتههای اخیر چندین بار با هرگونه مذاکره با دولت ترامپ مخالفت کرده و گفته است که گفتگو با آمریکا در شرایط فعلی «شرافتمندانه» نیست.
لابی اسرائیل برای حفظ حضور نظامی روسیه در سوریه؛ چرا تلآویو عضو ناتو را برنمیتابد؟
لابی اسرائیل برای حفظ حضور نظامی روسیه در سوریه؛ چرا تلآویو عضو ناتو را برنمیتابد؟ چهار منبع آگاه در گفتگو با خبرگزاری رویترز اعلام کردند که اسرائیل در حال لابی کردن با ایالات متحده است تا سوریه را در وضعیتی «ضعیف و نامتمرکز» نگه دارد. روابط ترکیه و اسرائیل در جریان جنگ غزه پرتنش بوده و به گفته این منابع آگاه، مقامات اسرائیلی به واشنگتن اعلام کردهاند که حاکمان جدید سوریه که از حمایت آنکارا برخوردارند، تهدیدی برای مرزهای اسرائیل محسوب میشوند. به اعتقاد آرون لوند، پژوهشگر اندیشکده آمریکایی «سنچری اینترنشنال»، «بزرگترین نگرانی اسرائیل این است که ترکیه وارد عمل شود و از نظم جدید اسلامگرایی در سوریه حمایت کند، که در نهایت میتواند به پایگاهی برای حماس و دیگر گروههای شبهنظامی تبدیل شود. «بزرگترین نگرانی اسرائیل این است که ترکیه وارد عمل شود و از نظم جدید اسلامگرایی در سوریه حمایت کند، که در نهایت میتواند به پایگاهی برای حماس و دیگر گروههای شبهنظامی تبدیل شود.
واکنش روسیه به مشاجره در کاخ سفید: ترامپ خویشتنداری کرد که «زلنسکی پست» را کتک نزد
واکنش روسیه به مشاجره در کاخ سفید: ترامپ خویشتنداری کرد که «زلنسکی پست» را کتک نزد ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز جمعه 28 فوریه (10 اسفند) گفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده با «خویشتنداری» عمل کرده که در هنگام مشاجره با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کاخ سفید «او را نزده است». وی گفت: «من فکر میکنم از میان تمام دروغهای زلنسکی، بزرگترین دروغش این ادعا بود که رژیم کییف در سال 2022 تنها و بدون حمایت بوده است. خانم زاخارووا اضافه کرد: «این که ترامپ و ونس از زدن آن مرد پست و حقیر خودداری کردند، یک معجزه از خویشتنداری است. دونالد ترامپ و جیدی ونس، معاون رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه در جریان گفتوگویی تنشآمیز با ولودیمیر زلنسکی بر سر جنگ با روسیه با یکدیگر مشاجره کردند. دونالد ترامپ در این تنش لفظی بیسابقه به همتای اوکراینی خود گفت که باید «قدردان باشد» و او را به «بیاحترامی» و «قمار با جنگ جهانی سوم» متهم کرد. دیمیتری مدودف، رئیس جمهوری پیشین روسیه و معاون کنونی شورای امنیت این کشور نیز زلنسکی را «خوک وقیح» نامید که «یک سیلی درست و حسابی در اتاق بیضی (کاخ سفید) دریافت کرده است. کیریل دیمیتریوف، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه، نیز گفت که درگیری داغ میان ترامپ و زلنسکی «تاریخی» بوده است. دونالد ترامپ در پایان جلسه مشترک با رئیس جمهوری اوکراین اعلام کرد که توافق مواد معدنی با این کشور، که دلیل اصلی سفر آقای زلنسکی به کاخ سفید بود، لغو شده است.
بیش از یکهزار علوی در سوریه کشته شدند؛ الشرع: هیچکس بالاتر از قانون نیست، با قاطعیت برخورد میکنیم
شمار علویهای غیرنظامی کشتهشده به دست نیروهای امنیتی سوری و گروههای متحد آنها در چهار روز گذشته به بیش از یک هزار نفر رسید. دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که با احتساب جدیدترین کشتهشدگان غیرنظامی علوی، شمار کل قربانیان خشونتها از روز پنجشنبه تاکنون به هزار و 311 نفر رسیده است. پیشتر شمار کل کشتههای درگیریهای چند روز اخیر میان نیروهای امنیتی سوریه و وفاداران به بشار اسد، همراه با کشتارهای انتقامی که پس از آن رخ داد، بیش از هزار نفر اعلام شده بود. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه «تروریستهای اسلامگرای افراطی» را که عامل «کشتار» اقلیتها در سوریه دانست و این کشتارها را محکوم کرد. وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه افزود: «مقامات موقت سوریه باید عاملان این کشتارها علیه اقلیتهای سوری را پاسخگوی اعمالشان کنند. اتهام نیروهای کرد سوریه علیه گروههای اسلامگرای مورد حمایت ترکیه مظلوم عبدی، فرمانده ارشد یکی از گروههای مسلح کرد سوریه که نیروهایش درگیریهای جداگانهای با ترکیه دارند، گروههای اسلامگرای تحت حمایت ترکیه را مسئول برخی از خشونتهای نگرانکننده اخیر دانست. ترکیه تاکنون واکنشی به این اتهام نشان نداده است. واکنش احمد الشرع، رئیس جمهوری موقت سوریه احمد شرع، رئیسجمهوری موقت سوریه اعلام کرد که یک کمیته مستقل برای تحقیق درباره درگیریها و کشتارهای انجامشده توسط هر دو طرف تشکیل خواهد داد و هرکسی که از اختیاراتش تجاوز کند حساب پس خواهد داد. وی افزود: «ما با قاطعیت کامل، هر کسی را که در خونریزی غیرنظامیان دست داشته باشد، با غیرنظامیان بدرفتاری کند، از اختیارات دولتی خود تجاوز کند یا از قدرت خود برای منافع شخصی سوء استفاده کند، پاسخگو خواهیم بود.
فروپاشی رژیم بشار اسد؛«کل راهبرد عملیاتی روسیه در مدیترانه و آفریقا به تار مویی بند شد»
پاسخ منفی رهبر ایران آقای علی خامنهای به پیشنهاد مذاکره دونالد ترامپ آن هم در روزی که همه سران جمهوریاسلامی از چهرههای لشکری گرفته تا کشوری حاضر بودند میتواند پیامدهای متعددی برای آینده ایران و نظام جمهوریاسلامی داشته باشد. اینکه واکنش رهبر ایران به تقاضای رئیسجمهور آمریکا «حساب شده» بوده یا ناشی از «لجبازی» ؛ از جمله سؤالاتی است که پاسخ روشنی ندارند. هستند عدهای در داخل و خارج ایران که از تداوم وضع موجود سود میبرند، افرادی که بیشتر با عنوان «کاسبان تحریم» شناخته میشوند و آن طور که صادق زیبا کلام ادعا کرده شاید «همه آنانی که چشم دیدن جمهوریاسلامی را ندارند لحظهشماری می کردند ایران به ترامپ پاسخ مثبتی ندهد. آیا ترامپ آن گونه که تهدید کرده از گزینه نظامی علیه جمهوریاسلامی استفاده میکند یا ترجیح میدهد با سبک و سیاق خود «معامله» را از کانالهای موازی و البته کمتر رسانهای پیش ببرد؟
دولت ترامپ یک شبکه نفتی «تامین کننده صدها میلیون دلار درآمد برای نیروهای مسلح ایران» را تحریم کرد
این شبکه طراحی شده است تا کار ارسال میلیونها بشکه نفت غیرقانونی ایران به چین به نمایندگی از سوی ستاد کل نیروهای مسلح ایران و شرکت مرتبط با آن یعنی ”سپهر انرژی” را که قبلا تحریم شده، تسهیل کند. »در ادامه این بیانیه آمده است که ایالات متحده علاوه بر تحریم این شبکه، کشتیهای در سایه و شرکتهای مدیریتی را که نفت ایران را حمل میکردند هدف قرار میدهد؛ یعنی مجموعهای که به ایران برای ترویج فعالیتهای بیثباتکنندهاش در منطقه کمک میکنند. بر اساس این بیانیه، نفتکش تحریم شدۀ «ANTHEA» با پرچم کومور که در حال حاضر با نام «SIRI» شناخته میشود، در سواحل سنگاپور مملو از میلیونها بشکه نفت خام ایران است و از سوی شرکت «سپهر انرژی» و نیروهای مسلح ایران فعالیت میکند. در ادامه این بیانیه آمده است که ایالات متحده علاوه بر تحریم این شبکه، کشتیهای در سایه و شرکتهای مدیریتی را که نفت ایران را حمل میکردند هدف قرار میدهد؛ یعنی مجموعهای که به ایران برای ترویج فعالیتهای بیثباتکنندهاش در منطقه کمک میکنند.
پیشبینی اکونومیست از محتوای طرح توافق پیشنهادی دونالد ترامپ به ایران: رفع تحریمها در ازای دو اقدام
نشریه بریتانیایی اکونومیست با انتشار تحلیلی به ابعاد سیاست «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ برای مقابله با برنامه هستهای ایران پرداخته که بیش از هر زمانی نگرانیها در مورد ابعاد نظامی آن افزایش یافته است. اکونومیست یادآور شد که ایران پس از خروج آمریکا در برجام که طی دوره نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ رقم خورد، ظرفیت و سطح غنیسازی اورانیوم را افزایش داده و اینک میتواند اورانیوم مورد نیاز برای ساخت پنج بمب اتمی را طی حدود یک هفته غنی کند. اکونومیست با یادآوری تمایل تعدادی از سران اسرائیل برای دست زدن به اقدام نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران و نیز کاهش توان انتقامگیری حماس و حزبالله، آسیب دیدن پدافند هوایی یران در نتیجه حمله هوایی اسرائیل و نفوذ جاسوسان اسرائیلی در نظام جمهوری اسلامی، نوشت: «تنها چیزی که اسرائیل به آن نیاز دارد این است که آمریکا بمبهای سنگرشکن را در اختیار این کشور قرار دهد و در مواجهه با انتقام اجتناب ناپذیر ایران به آنها کمک کند.
حزب اراده ملت ایران , حاما , افشین فرهانچی , احمد حکیمی پور , سوسیال دموکراسی , اصلاحات , اصلاح طلب , حسین اکبری بیرق , رحیم حمزه , پیام فیض , مسعود خادمی , زهره رحیمی