نگاهی به عملکرد دولت در یکسالگی استقرار (10) - استان البرز
کلاف در هم پیچیده مشکلات حل نشده
گزارش
بزرگنمایی:
ابراهیم رئیسی در خردادماه سال ۱۴۰۰ پیروز انتخابات شد و فرایند تشکیل دولت را آغاز کرد. این فرایند تا انتهای مردادماه همان سال طول کشید و عملاً از شهریورماه سال ۱۴۰۰، وزرا و رؤسای جدید مستقرشده و برنامههای پیشنهادی و ادعایی خویش را شروع کردند. بر آنیم تا در سلسله مقالاتی به بررسی عملکرد یکساله برخی از زیرمجموعههای دولت سیزدهم و عملکرد ایشان در استانهای مختلف بپردازیم.
علی برقراری
استان البرز به دلایل متعددی از پر چالشترین استانهای کشور است و با وجود این که سالها است که ساختاری مستقل از تهران پیداکرده است، هنوز شاکله یک استان جا افتاده را پیدا نکرده و این موضوع باعث مشکلات و نارضایتیهای بسیاری شده است. در این یادداشت کوتاه نگاهی داریم به مسائل و چالشهای این استان.
مسأله محیطزیست از جمله ابر چالشهای استان البرز میباشد.
دفع ناقص زبالهها و انباشت و رسوب پسماند استان در “حلقه دره” علاوه بر تخریب محیطزیست، صورت زشتی به آن منطقه داده است. از طرفی انباشت و سوخت ناقص ضایعات عمدتاً در شهرکهای حواشی جاده قزلحصار نیز داستانی مکرر و جانسوز میباشد.
از مشکلات دیگر زیست محیطی می توان چرای بیرویه دامها نام برد بهعنوان مثال در اطراف روستاهای نجمآباد، گل دره و حسن خانلو چندین گله بزرگ شتر مشغول چرا هستند که باعث از بین رفتن گونههای گیاهی بومی شده و به تشدید آلودگی هوا و ایجاد گرد و خاک کمک میکنند.
از مشکلات دیگر محیط زیستی باید به نیروگاه شهید رجایی قزوین اشاره کرد که به خاطر سوزاندن مازوت بجای گاز متأسفانه آلودگی شدید برای غرب استان البرز و شهر کرج به ارمغان میآورد.
نابودی تدریجی جنگلها و باغات استان و تبدیل به واحدهای مسکونی داستان تراژیک و همیشگی استان میباشد. چه بسا اگر اعتراضات مردمی نبود الان به جای باغ زیبای سیب (از تنفس گاههای اصلی کرج) الان شهرکی مسکونی در این مکان روییده بود.
البرز با وجود رودخانههای خروشان و سدهایی چون سد کرج و طالقان در بخش آب فقیر و عقبمانده است.
انتقال آب سدهای کرج و طالقان به تهران و قزوین و عدم احصا مناسب حق آب از این ذخایر آبی باعث برداشت آبهای زیر زمینی و نتیجتاً فرونشست زمین در دشتهای پایین دستی چون اشتهارد گردیده است بطوریکه این فرونشستها به سمت تهران در حال پیشروی هستند.
متأسفانه بهعلت برداشت بیرویه از آبهای زیر زمینی و سطحی برای کاشت محصولاتی مانند کاهو، سبزی، فلفل دلمه از یک طرف و از طرفی جانمایی اشتباه صنایع آب بری مانند زر ماکارون، فروکتوز زرناب، ذوبآهن و کورههای گوناگون و... در شهرکهای صنعتی باعث افت شدید سطح آب و خشک شدن تدریجی حفرههای زیر زمینی شده است.
امروزه تنها تالاب استان در روستای صالحیه نظرآباد خشک شده است و ره آورد این خشکی ظهور و بروز پدیده گرد و خاک و ایجاد بیمارهای مختلف میباشد.
ترافیک فزاینده و زجرآور اتوبان تهران کرج و سایر جادههای استان
البرز با داشتن نیمدرصد از جادههای کشور متأسفانه بیش از 17 درصد بار ترافیکی مملکت را بهتنهایی به دوش میکشد. به عبارت دیگر روزانه میلیونها ساعت از وقت مفید شهروندان در این استان کوچک در ترافیکهای نفسگیر تلف میشود.
لذا یکی از اولویتهای اصلی مدیریت عالی استان، ساماندهی 11 خروجی شهر کرج و همچنین تسریع در تکمیل و افتتاح اتوبان همت است.
سرانه پایین بهداشتی
مشکل دیگر استان متأسفانه کمبود سرانه بیمارستانی و بهداشتی است که طبق اعلام مسئولین و نمایندگان استان تعداد دو هزار تخت بیمارستانی کمبود دارد. به طوریکه مردم استان برای دستیابی به بیمارستانهای مجهز و دکترهای حاذق روزانه مجبور به تردد به پایتخت هستند.
حاشیهنشینی و مسأله مهاجرین
مشکل دیگر استان حضور بیرویه و کنترل نشده مهاجرین افغانستانی است که متأسفانه باعث ایجاد مشکلات فراوانی برای مردم گردیده است. در کنار این موضوع نباید از مهاجرت بیرویه از سایر استانها و شهرستانها به این استان غفلت نمود. ورود سالانه بیش از یکصد هزار مهاجر باعث گسترش حاشیهنشینی و تشدید آسیبهای اجتماعی در استان است.
سرانه آموزشی نازل
کمبود سرانه آموزشی در استان به گونه ایست که وضعیت تراکم آموزشی در برخی مناطق، حتی از سیستان و بلوچستان نیز بدتر است. طبق اعلام استاندار 550 مدرسه و یازده هزار کلاس، کمبود آموزشی در استان وجود دارد.
زندانهای کرج و آسیبهای اجتماعی
مشکل دیگر استان بهویژه شهر کرج وجود چهار زندان بزرگ است. حواشی این زندانها مملو از منسوبین زندانی ها و نتیجتاً تشدید حاشیهنشینی و فوران آسیبهای اجتماعی است. امیدواریم مصوبه دولت مبنی بر انتقال زندانهای کرج به مناطق دیگر به زودی عملی گشته و جای زندان پارک و مراکز فرهنگی تأسیس گردد.
در کنار این چالشها، فرصتهای خوبی نیز وجود دارد که اگر مسئولین توجه کنند و اراده لازم را داشته باشند میتوانند باعث توسعه و پیشرفت بیشتر این استان شوند. فرصت هائی نظیر: قابلیتهای منطقه ویژه اقتصادی فرودگاه پیام راهاندازی تصفیهخانه و بازچرخانی آب در پیام ساماندهی حلقه دره توسط شهرداری ها و راهاندازی زبالهسوز تحول در حوزه دانش بنیانها و شتاب دهندهها.
در همین راستا از استاندار و سایر مسئولین استان انتظار داریم که در دوره مدیریت خود به موارد زیر امعان نظر ویژه داشته باشد:
• تلاش مضاعف در احصاء حقابه البرز از سدها و روان آبهای استان
• انتخاب مدیران متخصص و متعهد ساکن استان
• توسعه شبکه ریلی و جادهای استان و طرحهای مواصلاتی احیای میراث جهانی تپه ازبکی و...
• انتخاب و استقرار برند توسعهای استان
• بهرهگیری از خرد جمعی و مشارکت اجتماعی در امور جاری، با تأکید بر حضور فعال جوانان و بانوان در میدانها مدیریتی
• تلاش برای خروج البرز از تحت الحمایه گی پایتخت و تأسیس بنیاد البرز شناسی
• توجه ویژه به آموزش و پرورش به عنوان محور توسعه استان
حل مشکل دنبال نمایند
حزب اراده ملت ایران , حاما , افشین فرهانچی , احمد حکیمی پور , سوسیال دموکراسی , اصلاحات , اصلاح طلب , حسین اکبری بیرق , رحیم حمزه , پیام فیض , مسعود خادمی , زهره رحیمی