گزارش نشست دبیران کل احزاب اصلاح طلب با معاون سیاسی وزارت کشور
سیاست داخلی
بزرگنمایی:
این نشست که به همت علی زینی وند معاون سیاسی وزیر کشور در سالن کنفرانس پیامبر اعظم وزارت کشور به مدت ۳ ساعت برگزار شد.
شمس افرازی زاده
این نشست که به همت علی زینی وند معاون سیاسی وزیر کشور در سالن کنفرانس پیامبر اعظم وزارت کشور به مدت 3 ساعت برگزار شد.
این نشست اولین نشست از سه نشست برنامهریزی شده معاونت سیاسی با احزاب اصلاح طلب، اصولگرا و مستقلین است. در این نشست که ـقتی دکتر افشین فرهانچی به عنوان دبیر کل حزب دعوت شده بود و با تصمیم ایشان، آقای شمس افرازی زاده رئیس دفتر سیاسی حزب به نمایندگی از ایشان حضور یافت.
در ابتدای این جلسه که با حضور دبیران کل بیش از 35 تشگل ملی و استانی اصلاح طلب برگزار میشد آقای ابوذز کوثری، مدیر کل دفتر سیاسی وزارت کشور هدف از برگزاری این جلسات را همفکری و تعامل با احزاب و اخذ مشورت برای تدبیر سیاسی بهتر و مطلوب تر امور. کشور عنوان کردند.
در ادامه این نشست با توجه به اولویت نام نویسی برای ارئه نظزات و دیدگاههای حزبی حدود 20 نفر از دبیران کل احزاب حاضر در جلسه هر کدام به مدت تقریبا 5 دقیقه صحبت کردند.
در این نشست ابتدا آقایان حسین کمالی رئیس خانه احزاب و دبیر کل حزب اسلامی کتر و آقای حسین مرعشی حزب کارگزاران سازندگی ایران، فرج کمیجانی مجمع فرهنگیان ایران اسلامی، خانم آذر منصوری، حزب اتحاد ملت ایران اسلامی ؛خانم فاطمه راکعی، جمعیت زنان مسلمان نواندیش، محمد جواد امام مجمع ایثارگران، خانم شهیندخت مولاوردی جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان، آقای شهاب الدین طبا طبایی: حزب ندای ایرانیان، آقای صقراسلامی انجمن اسلامی معلمان ایران، احمد شریف حزب همبستگی دانش آموختگان ایران، داود سلیمانی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، غلامرضا اکبرزاده باغبان: کانون صنفی فرهنگیان گیلان، مصطفی کواکبیان: حزب مردمسالاری، قای دباغ کانون زندانیان سیاسی مسلمان قبل از انقلاب، نماینده دبیر کل سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی، آقای صادق نوروزی زاده حزب توسعه ملی ایران، آقای محمّد شریفی مقدم خانه پرستار؛آقای شمس افرازی زاده: حزب اراده ملت ایران، خانم طاهره نقیئی از سازمان معلمان ایران؛ به ترتیب سخنان خود را برای حاضران در جلسه ارائه کردند.
شمس افرازی زاده رئیس دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران ضمن صورتبندی از فضای سیاسی کشور و همچنین بحرانهای اجتماعی سیاسی موجود در فضای عمومی به بیان دیدگاههای خود پرداخت شمس افرازی زاده در ابتدای صحبتهای خود، با توجه به تحلیل انجام شده در دفتر سیاسی حزب عنوان نمودند با بررسی رفتار رای دهندگان در چند انتخابات اخیر خصوصا انتخابات مجلس یازدهم و دوازدهم و همچنین انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم در سال 1400 انچه در این تحلیل ها بدست آمد بیانگر بی اعتمادی شدید جامعه نسبت به سیاستهای حاکمیت است. و میزان پایین مشارکت سیاسی شهروندان در انتخاباتها بیانگر بحران مقبولیت و کارامدی نظام سیاسی و نهایتا بروز بحران مشارکت و در مرحله بعد بحران مشروعیت نظام را به رخ کشاند. لذا حزب اراده ملت با بررسی شرایط کشور و کاندیداهای بلقوه و بلفعل انتخابات ریاست جمهوری در سال 1400 و همچنین 1403 به سراغ دکتر پزشکیان رفتیم و اولین مجموعه حزبی بودیم که از ایشان دعوت نمودیم که در انتخابات کاندیدا شوند و نهایتا در 14 خرداد 1403 جلسه دفتر سیاسی حزب با دکتر مسعود پزشکیان تشکیل شد. یک روز بعد از اعلام کاندیداتوری، با ایشان دیدار و اتفاقا برنامه پیشنهادی حزب در قالب توسعه و رشد احزاب و نهادهای مدنی را به صورت مکتوب و مستند که ماحصل سالها کار کارشناسی در حزب و تحربه زیسته اعضای بلند پایه حزب در سالها کنشگری سیاسی بود را به ایشان تقدیم نمودیم. و از همانروز دیدار با توافق ایشان برنامه پیشنهادی را عملیاتی و در ستاد مرکزی نیز با تشکیل ستاد نهادهای مدنی ماموریت خود را آغاز و در 31 استان کشور ستادهایی در ذیل ستاد مرکزی تشکیل و در پروسه انتخابات همکاری داشتیم
. شمس افرازی زاده در ادامه جلسه افزودند که با توجه به اینکه بیش از چهار دهه از تاسیس جمهوری اسلامی میگذرد قانون اساسی به عنوان سند انتظام بخش و مورد توافق بین حاکمیت و شهروندان در بدترین شرایط تاریخی خود قرار دارد و حاکمیت اختیاراتی را که به موجب این قرار داد را هر روز توسعه داده و وظایف خود را نیز انجام نمیدهد و از طرفی این اقدام موجب شده که هر روز اختیارات مردم به عنوان ولی نعمت نظام تحدید و عملا شرایطی را به وجود آورده که مردم امیدی به بهبود اوضاع ندارند و فاصله شهروندان و حاکمیت زیاد شده و لذا میتوان گفت که جمهوریت نظام به کما رفته است. در این شرایط مردم پای صندوق رای آمدند که برای آخرین بار شانس خود را با این نظام سیاسی به آزمون بگذارند و این آخرین فرصت نظام سیاسی جمهوری اسلامی است و چون احزاب از مظاهر جمهوریت نظام هستند و پزشکیان نیز شعارهایی در حمایت از حقوق شهروندان داده است لدا وزارت کشور به عنوان متولی سیاسی این شعارها باید با احزاب تعامل کرده و با تهیه لوایحی خواهان تقویت احزاب و نهادهای مدنی شود و به عنوان تسهیل گر بتواند با مشورت احزاب قانون را اصلاح و نقش احزاب را پررنگ نموده و با انتخابات ها را حزبی نموده تا در هرم قدرت احزاب و نهادهای مدنی به عنوان نهادهای واسط بتواتند مطالبات مردم را از حاکمیت مطالبه نمایند. در جنبش مردمی "زن زندگی آزادی" مشاهده کردیم خلا کار آمدی احزاب را .احزاب در حاکمیت هیچ نقشی ندارند و از طرفی مردم هم نمیتوانند به احزاب اعتماد کنند جمهوری اسلامی کنش سیاسی احزاب و در سطح کلانتر دامنه شهروندی سیاسی را به مشتریان حاکمیت تقلیل داده است.در اغلب اتفاقات سیاسی در کشور، ما بعضا شاهد بی دولتی و بی نهادی هستیم. وزارت کشور به عنوان یک وزارتخانه اجتماعی سیاسی که متولی کار سیاست و همکاری با احزاب است باید زمینه اجرای شعارهای سیاسی دولت پزشکیان را از طریق احزاب محقق نماید.
ریس دفتر سیاسی حزب اراده ملت در دیدار با معاون سیاسی وزیر کشور همچنین اعلام نمود که، دولت پزشکیان چون در شرایط اظطرار تشکیل شد و آقای پزشکیان و تیم همراه ایشان عملا فرصت گفتمان سازی را نداشتند و لذا این عنوان دولت وفاق ملی که همراه با دو واژه عدالت و انصاف بیشترین کاربرد را در گفتار آقای پزشکیان دارد فاقد مولفه های گفتمان ساز است و لدا توصیه میکنم پزشکیان گفتمان دولت خود را «گفتمان دولت قانون» و بر این مبنا مفصل بندی کند تا بتوان عامل انسجام بین شهروندان و حاکمیت بر مبنای قانون اساسی شکل گیرد.
*آقای حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران:سخنان خود را در خصوص اینکه بالغ بر 150 حزب سیاسی از وزارت کشور مجوز گرفته اند و این تعتد احزاب جلوی کیفیت کار حزبی را گرفته برای تغییر کمیت به کیفیت باید ضوابط را ارتقاء دهیم. مثلا حزب رسمی باید 2 درصد افراد جامعه را یا کف یک میلیون نفر عضو را داشته باشد با کد ملی مشخص، در این صورت ما 3 تا 4 حزب در میان جریانهای سیاسی کشور بیشتر نخواهیم داشت. و قانون انتخابات به حزبی تغییر کند تا به نسبت احزاب قدرت توزیع شود. و جمهوری اسلامس تصمیم بگیرد یک حزب داشته باشد بهتر از وضعیت فعلی خواهد بود.
*خانم فاطمه راکعی، جمعیت زنان مسلمان نواندیش: در باره مشکلات و موانع فعالیت زنان، اصلاح قوانین و مقررات در این خصوص و استفاده استانداران از این ظرفیت در بکارگیری زنان در جایگاه فرماندارو معاومت و اینکه حداقل 30 درصد در مسئولیت ها از آنان استفاده شود،
*خانم آذر منصوریدبیر کل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی: تشکر از دولت پزشکیان، دعوتها برای گفتگو نشانه مثبتی است…. فضای داخل و خارج نشان می دهد که اسب زین کرده نبوده است و ما نیاز برای گفتگو و جستجوی برای حل مشکلات راه حل داریم. باید پذیرفت که اگر شکاف ملت - دولت است باید رسیدگی کرد. نیاز به مدیریت تنش است. جامعهی قدرتمند نیازمند احزاب قوی است و نگاه مثبت حاکمیت به احزاب در ایجاد فضای مثبت نقش دارد باید با کمک دولت ظرفیتهای کیفی احزاب تقویت شود، برداشتن چتر امنیتی از سوی وزارت کشور باید بر طرف شود و نباید نهادهای امنیتی در احزاب مداخله کنند.
*آقای محمد جواد امام، دبیر کل مجمع ایثارگران با اشاره به جایگاه احزاب در وزارت کشور و اینکه خود وزارت کشور در تصمیمات ماده 10احزاب نقش ندارد. احزاب صاحب صلاحیت توسط امنیتی ها اداره و در کمیسیون اعمال نظرمی کنند . امنیتیها تماس می گیرند با احزاب و افراد فعال آنها و امر و نهی میکنند وزارت کشور سکوت میکند. تعیین صلاحیتها توسط دستگاه امنیتی است و وزارت کشور حتی در تعیین استاندارها هم نقشی ندارد.
*فرج کمیجانی، دبیر کل مجمع فرهنگیان ایران اسلامی: برگزاری این جلسات را مثبت دانست وگفتند بهتر بود زودتر و قبل از این انتخاب استانداران برگزار میشد.و همچنین پیشنهاد کردند کمیته وفاق ملی توسط وزارت کشور شکل بگیرد. و در پایان نیز گفتند بودجه خانه احزاب که در مصوبه 10 میلیارد بوده تنها 2 میلیارد داده شده باقی مانده را در اختیار بگذارید تا در بین احزاب توزیع شود.
*خانم شهیندخت مولاوردی، دبیر جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان : ناترازی (ملت - دولت) داریم، چاره اندیشی چیست؟ دولت و نهادهای مدنی چه کنند؟ وفاق بازی برد – برد است تا امید به نتیجه برسد ولی آیا سهم خواهی، وفاق است یا نه؟ در وفاق نیاز به هم مسألگی و درد مشترک داریم باید تمرین گفتگو داشته باشیم برای نظارت مردمی، احزاب لازم است. به احزاب باید با نگاه شرکای دولت نگاه کنیم.
*آقای شهابالدین طبا طبایی، دبیر کل حزب ندای ایرانیان در سخنان خود وظیفه معاونت سیاسی را روابط با احزاب دانست و گفتند با مشورت احزاب برای مسائل سیاسی کشور چاره اندیشی کرد و جلوی بحران های سیاسی امنیتی را بگیریم .
برای موضوع ارزیابی استانداران، سنجش مستمر برای رسیدن به نتایج مورد توافق صورت گیرد . ارزیابی استاندارن توسط احزاب استان ها ارزیابی شوند زیرا باید به گفتمان وفاق اعتقاد عملی داشته باشند. از جوانان باید استفاده کرد به عنوان فرمانداران و بخشداران و یا کمک گرفته شوند.
*آقای صفراسلامی،دبیر کل انجمن اسلامی معلمان ایران: وفاق باید محورش سیاسی باشد. اینکه بگوییم چون استاندار قومی یا سنی کرد و بلوچ و یا عرب گذاشته اند وفاق است؟ این مثبت نیست باید معیار سیاسی باشد.
*محمد سالاری دبیر کل حزب همبستگی ایران اسلامی: طوری صحبت میکنیم که انگار وضعیت کشور عادی است ولی بحرانی است . قاعدتا معاونت سیاسی باید شکاف ملت – دولت را ساماندهی و راهبری کند. یک ایده مرکزی و معطوف به گفتمان در کشور در حوزه سیاسی وجودندارد، سیاستگزاریهای گذشته ما را به اینجا رسانده است. باید ریلگذاری تغییر کند کشور نیاز به جامعه توانمند و رشد یافته دارد. مسأله زیاد است و در حل مساله باید به ذینفعان توجه کرد، ذینفعان مشروع و نامشروع داریم، باید به حل مساله به نفع ذی نفعان مشروع بپردازیم. برای این امور نیاز به اجماع نخبگانی داریم. .
*خانم سهیلا مدارایی دبیر کل حزب مشارکت های مردمی گیلان در مورد انتخابات شوراهای شهر و استان سخن گفت. خشونت علیه زنان سیاسی وجود دارد. وی گفت مردم باید ببینند که تغییر صورت گرفته است.
*آقای احمد شریفدبیر کل حزب همبستگی دانش آموختگان ایران: چرا فقط برخی احزاب با مسئولان جلسه دارند بقیه نه؟ دستگاهها کسانی را که فعالیت حزبی دارند خط می زنند . صرف قومیت و زبان و مذهب نباید ملاک (انتصابات) باشد تعارض شکل میگیرد بلکه ملاک باید همفکری سیاسی باشد.
*مصطفی کواکبیان دبیر کل حزب مردمسالاری؛
توجه کنیم به نفاق در وفاق. در دوم اسفند همایش احزاب را داریم. پیشنهاد ما این است که نماینده احزاب در کمیسیون ماده 10 دارای حق رای باشد. لایحه بدهید تا کمیسیون اجتماعی و شوراها بررسی و در مجلس پیگیری کنید تا تصویب شود.
*دباغ نماییتده مؤسسه کانون زندانیان سیاسی مسلمان دوران قبل ازپیروزی انقلاب اسلامی؛ متاسفاته هنوز مجوز کنگره ما صادر نشده این رویه غلطی است که احزاب مثل ثبت شرکنها این پروسه را طی کنند.احزاب را نباید ثبت شرکتی کنند. الان با وجود برگزاری کنگره هنوز مجوز ما را به عنوان حزب نداده اند. احزاب دقت کنند شماره ثبتشان نباید ثبت شرکت باشد باید در قسمت شناسه ی ملی ثبت شود. در پایگاه شناسه ملی واقع در ثبت شرکتها تقاطع میرداماد مدرس.
*آقای غلامرضا اکبرزاده باغبان: کانون صنفی فرهنگیان گیلان؛ اصلاحطلبان اگر سهم بگیرند موافق دولت میشوند و گرنه، نه. ما دو گونه اصلاحطلبی داریم، اصلاحطلبی در مقام ثبوت که تعریف اصلاحطلبی است و اصلاح طلبی در مقام اثبات که در تجلی رفتارهاست. از نظر مردم اصلاح طلبی مورد قبول آن است که در جنبش زن زندگی و آزادی هویدا شد. و ایشان خاطره ای از دوران مدیریت مصطفی تاجزاده در زمان مسولیت در معاونت سیاسی وزارت کشور را به جمع و خصوصا معاون سیاسی وزیز کش.ر گوشزد کردند که وقتی برای دیدن معاون سیاسی میامدیم و وقتی می فهمیدند در خصوص احزاب با ایشان کار دارین از مهمترین جلسات خود بیرون میامد و حرف ما را به عنوان نمایندگان احزاب می شنید.
*محمّد شریفی مقدم دبیر کل خانه پرستار؛ وزارت باید بستر ارتباط احزاب با مردم را فراهم کند. کمیسیون ماده 10 ابزاری شده برای سیستم امنیتی، این باید تغییر کند. در صورتی که کمیسیون ماده 10 می تواند طبق قانون نظر غیر مستند (و سلیقه ای وخطی) سیستم امنیتی را قبول نکند.
*داود سلیمانی رئیس دفتر سیاسی انجمن اسلامی مدرسان دانشگاههای سراسر کشوردر بیانات خود گفتند راه برون رفت جز با تکیه به پتانسیل احزاب و مردم میسر نمیشود. به نظر میرسد با تقویت احزاب و با ارائه راه حل ها و عملیاتی نمودن آن توسط حاکمیت، میتوان شکاف ملت -دولت را التیام بخشید. نقش احزاب در ریلگذاری سیاستهای کلان و مهم: باید راه کاری اندیشید تا از این پتانسیل در ابعاد گوناگون بتوان بهره برد. اکنون احزاب نقش چندانی در موتور توسعه کشور و نظام حکمرانی و تحقق مردمسالاری ندارند. وزارت کشور و معاونت سیاسی میتواند این مهم را تدبیر کند.
*نماینده دبیر کل سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی گفتند ظرفیت سازی برای سیاست ورزی و جذب نیروها باید از طریق وزارت صورت گیرد. در وفاق خیلی از نیروهای مهم حذف می شوند. دخالت نهاد های امنیتی دراحزاب این تشکل ها را ضعیف می کند و این ماموریت معاونت سیاسی است که چاره اندیشی کند.
*آقای صادق نوروزیزاده دبیر کل حزب توسعه ملی ایران؛ وضعیت کشور بحرانی و ناترازی در ملت - دولت است. وزارت کشور میتواند فیدبکها را از احزاب بگیرد و رسیدگی و حل نماید. تعداد زیادی از احزاب به هیچکارگی سیاسی رسیده اند، پس باید به چند حزب قدرتمند تقلیل یابد. باید قانون احزاب اصلاح شود و وزارت کشور باید مدافع احزاب باشد.
*خانم طاهره نقیئی: سازمان معلمان ایران؛ تحولات منطقه ای میتواند کمک کند درسهای بزرگ حکمرانی از آنها بگیریم چشم به واقعیات سوریه نبندیم، باید اجازه داد تا مردم انتخاب کنند، مطالعاتی نشان میدهد که نظارت استصوابی تمایل به مهاجرت را به 85 درصد رسانده است. تعیین صلاحیت احزاب (توسط نهادهای امنیتی) موجب تضعیف احزاب می شود وزارت کشور به عنوان متولی باید این مشکلات را حل کند.
در پایان جلسه صحبتهای آقای علی زینی وند: معاون امور سیاسی وزارت کشور؛ فلسفه جلسه این جلسات، مشورت با احزاب است. بنا بود همه احزاب اعم از اصلاح طلب ، اصولگرا و مستقلین باشند، ولی برای اثرگذاری بیشتر به صورت فراکسیونی، گفتیم سه روز باشد. فردا و پس فردا هم در خدمت دیگران باشیم.
امید که به زودی خانه احزاب شروع کند و ما بخشی از کار را به خانه احزاب بدهیم و بازوی قوی داشته باشیم.
من منکر ضعف ها و انتقادها نیستم ولی ما درون یک خانواده به نام کشوریم با همه ی زیر و بم ها. امروز بهترین فرصت برای نهادینه شدن این آرا (که بیان شد) است که یک گام برداریم. اگر شکاف بین دولت - ملت هست، شکاف بین احزاب هم هست. از انتصابات گله مندید، بخشی هم درست است.
دو نگاه به قومیت ها و مذاهب در تصدی مسئولیتهای کلان مثل استانداری وجود دارد، یک نگاه، نگاهی است که برخی هم گفتند که باید بر اساس قومیت و… نباشد ولی نگاهی هم هست که نقاط قوت بسیاری دارد و مگر غیر سنی و عرب و کرد و بلوچ در مسئولیت ها ضعف نشان نداده که ما الان نگران این هستیم؟ برای انتصاب ها در مدیریت ها، تنش بوده است، باید یه کم به دولت فرصت داد در این شرایط بین المللی و منطقه ای که مسائلی وجود دارد،
تاجایی که امکان دارد، برای اقناع مخالفان و حتی کسانی که با الفاظ بد و فحاشی و بیادبی نسبت به رئیس جمهور و دولت برخورد میکنند، باید از ادبیات درست استفاده کرد.
از زبان ما اقتدار کشور در بیرون ضعیف نشان داده نشود، شاید ضعف استراتژی داشته ایم. اما در مجموع موضع ما در جبهه مقاومت موجب تقویت و جلوگیری از خطر بوده (نقل به مضمون).
روی قانون احزاب می توان کارکرد اینک فرصت استثنایی همراهی سه قوه با هم وجود دارد . قانون انتخابات را تقویت کنیم .
لایحهی تجمعات را باید کمک کنید تا انجام شود.
ما در رابطه با گزارش(وزارت اطلاعات) در خصوص احزاب در کمیسیون ماده 10، بدون مستندات نمی پذیریم البته نسبت به مستندات اگر قانونی بود باید همه ما که می گوییم باید قانون اجرا بشود، خودمان باید بپذیریم . البته ما در یکی دو جلسه ای که در کمیسیون احزاب داشته ایم تعامل خوبی وجود داشته است. بحثهائی این روزها در مورد انتخابات شوراها مطرح شده که در وزارت در مورد انتخابات شوراها با تمدید آن مخالفیم.
حزب اراده ملت ایران , حاما , افشین فرهانچی , احمد حکیمی پور , سوسیال دموکراسی , اصلاحات , اصلاح طلب , حسین اکبری بیرق , رحیم حمزه , پیام فیض , مسعود خادمی , زهره رحیمی