دوره آموزش مدیریت شهری پایدار (2)

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری: اصول و چالش‌ها ویژه نامه‌ها

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری: اصول و چالش‌ها

  بزرگنمایی:
برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری از ارکان اصلی توسعه پایدار و ساختارمند شهرها به‌شمار می‌آید و به تنظیم روابط فضایی میان فضاهای مسکونی، تجاری، خدماتی، اداری، و معابر کمک می‌کند.

زهرا زمانی

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری از ارکان اصلی توسعه پایدار و ساختارمند شهرها به‌شمار می‌آید و به تنظیم روابط فضایی میان فضاهای مسکونی، تجاری، خدماتی، اداری، و معابر کمک می‌کند. تعیین دقیق این کاربری‌ها در قالب «زونینگ» یا منطقه‌بندی نه‌تنها به استفاده بهینه از زمین منجر می‌شود، بلکه کیفیت زندگی شهروندان را نیز بهبود می‌بخشد. در این میان، الگوی ساخت مسکن و تراکم‌گذاری اصولی، ساختار شهر را تحت تاثیر قرار داده و به توزیع عادلانه جمعیت و جلوگیری از تراکم‌ بیش از حد کمک می‌کند. بر اساس این برنامه‌ریزی، مناطق مسکونی، فضاهای سبز و باز، فرهنگی-مذهبی، تجاری، اداری-انتظامی، و بهداشتی-درمانی با اهداف خاص به شهر اختصاص می‌یابند.

معابر شهری و زیرساخت‌های ضروری
طراحی و دسته‌بندی معابر، از بزرگراه‌ها و شریان‌های درجه یک و دو گرفته تا خیابان‌های محلی، ساختار کلی حمل‌ونقل و دسترسی شهروندان را تشکیل می‌دهد. این معابر که به‌عنوان ستون فقرات شهر در نظر گرفته می‌شوند، هرکدام نقش خاصی در اتصال مناطق مختلف دارند. از سوی دیگر، زیرساخت‌های شهری نظیر تأسیسات آب، برق، گاز و تجهیزات مخابراتی از ملزومات توسعه پایدار هستند و خدمات عمومی همچون فضاهای آموزشی، درمانی، تفریحی و فرهنگی، به‌عنوان نیروی محرک اجتماع و همگراکننده افراد عمل می‌کنند. برای اطمینان از دسترسی مناسب شهروندان به این فضاها، شاخص‌هایی همچون «سرانه»، «شعاع عملکرد»، و «شعاع دسترسی» تعریف می‌شوند که نشان‌دهنده مقدار زمین موردنیاز و قلمرو خدمات‌رسانی به ازای هر نفر است.

تحلیل کاربری زمین: ابزاری برای تصمیم‌گیری هوشمندانه
روش‌های تحلیل کاربری زمین، همچون ماتریس سازگاری، مطلوبیت، وابستگی و ظرفیت، به سیاست‌گذاران کمک می‌کند تا رابطه‌های فضایی بین کاربری‌ها، تناسب کاربری‌ها با محیط و همچنین وابستگی آن‌ها را بررسی کنند. به عنوان مثال، ماتریس سازگاری میزان هماهنگی یک کاربری با کاربری دیگر را تحلیل کرده و نشان می‌دهد که آیا قرارگیری یک فضای مسکونی در کنار یک فضای تجاری می‌تواند به بهبود زندگی شهری منجر شود یا خیر. همچنین، ماتریس ظرفیت میزان پذیرش محیط را برای کاربری‌های مختلف بررسی می‌کند تا از توسعه فراتر از ظرفیت شهر جلوگیری شود.

روش دسته‌بندی کاربری زمین (L.B.C.S)
این روش که بر اساس پنج مولفه اصلی «فعالیت»، «عملکرد»، «سایت»، «ساختار» و «مالکیت» استوار است، به برنامه‌ریزان کمک می‌کند تا کاربری‌های زمین را به شکل دقیق‌تری تحلیل و طراحی کنند. برای مثال، در این روش برای یک دبستان، فعالیت به‌عنوان «آموزشی»، عملکرد به‌عنوان ارائه خدمات آموزشی، سایت به‌عنوان سطح اشغال، ساختار به‌عنوان اسکلت فلزی و مالکیت به‌صورت عمومی تعریف می‌شود که به سازمان‌دهی و تخصیص منابع کمک می‌کند.

راهکارهای پایدار در تغییر کاربری‌ها
با توجه به نیازهای متغیر شهری، تغییر کاربری زمین یکی از چالش‌های جدی شهرها است. اتخاذ راهکارهای پایدار مانند تامین منابع مالی به شیوه‌های نوین و ارائه مشوق‌های مالیاتی، امکان تغییرات سازنده را فراهم می‌سازد. برخی راهکارهای خلاقانه نظیر «کشاورزی مرتبط با گردشگری شهری» و توسعه ترکیب‌های کاربری در شهرهایی نظیر «اوزاکا» در ژاپن و «سیدنی» در استرالیا، به شهرها اجازه می‌دهد تا تغییرات به نفع منافع عمومی را با شفافیت بیشتری دنبال کنند. از دیگر راهکارهای مؤثر می‌توان به تشویق بازسازی بافت فرسوده در هامبورگ و سیستم TDR یا انتقال حق توسعه در واشنگتن اشاره کرد که به بهینه‌سازی استفاده از زمین کمک شایانی می‌کند.

چالش‌های مسکن و نقش مدیریت شهری
مسکن به‌عنوان یکی از نیازهای اولیه شهروندان، در برنامه‌ریزی شهری جایگاه ویژه‌ای دارد. سیاست‌های مسکن در ایران از دهه‌های گذشته تاکنون به دنبال رفع این نیاز از طریق ایجاد بنیادهای مسکن، آماده‌سازی زمین و احداث شهرهای جدید بوده است. از سیاست‌های مسکن مانند تعاونی‌های مسکن و فروش تراکم، تا تشویق نوسازی بافت‌های ناکارآمد، همگی نشان‌دهنده نقش حساس مدیریت شهری در تأمین و بهینه‌سازی مسکن است. مدیریت شهری باید ضمن جلوگیری از سوداگری زمین و مسکن، از راهکارهایی همچون پسینی‌کردن عوارض ساختمانی و ایجاد الگوهای کاربری مناسب برای کاهش حاشیه‌نشینی استفاده کند.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

سر بچرخانیم...

مقام تو جایگاه بندگان نیست، که در این عرصه شهریاری تو

منطق تحولات سیاسی

بشار اسد و عدم تکیه بر سرمایه اجتماعی

عملکرد 45 ساله اقتصاد ایران در آیینه آمار

رشته جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری

جشن بزرگداشت روز حسابدار

بیانیه به مناسبت روز جهانی خاک

معلم سبز

حوزه‌های دینی و تحولات جهانی

نگین

کوره راه

حزب اراده ملت ایران و شوراها

«رشد و تحکیم یک حزب سیاسی»

ایستگاه راه آهن شهبازان

در آغوش درخت

ببعی قهرمان ، قهرمان کودکان ایران

اگر گاهی کوتاه آمده‌ایم برای ایران است و مردمانش

جهان در هفته‌ای که گذشت (87)

مراسم گرامیداشت سالروز تأسیس حزب اراده ملت ایران برگزار شد!

دومین دوره مدیریت شهری پایدار حزب اراده ملت ایران آغاز شد

سه کتاب جدید از انتشارات حزب اراده ملت ایران راهی وزارت ارشاد شد.

برگزاری مجمع عمومی سالیانه حزب اراده ملت ایران

نقش و جایگاه شوراهای شهر و روستا در مدیریت شهری و روستایی

چرا مدیریت شهری

شهر دیروز، شهر امروز و شهر فردا

آزمون های قبل ورود به شورا، منجر به بهبود کیفیت مدیریت شهر میشود

دیدگاه های نوین مدیریت شهری پایدار

شهر و لزوم تحلیل آن

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری: اصول و چالش‌ها

بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری: تعریف، تحلیل و راهکارهای مداخله

شاخص‌های اقتصادی شهری و بودجه‌بندی شهرداری‌ها: اصول و اهمیت

ساختار و تشکیلات برنامه‌ریزی شهری در ایران

شوراهای اسلامی شهر و روستا: ساز و کار مشارکت مردم در مدیریت شهری

فناوری در مدیریت شهری

حمل‌ونقل شهری: مفاهیم، سیر تحول و انواع سیستم‌ها

دیپلماسی شهری: راهکاری برای ورود شهرها به عرصه بین‌الملل

مراحل هشت گانه برنامه ریزی شهری

دولت چهاردهم چه کارهائی می‌تواند بکند؟

بر در ارباب بی‌مروت قدرت

پدیدارشناسی جنگ

چگونه سوسیال دموکرات شدم

استرس شغلی در کارگران

رنگین کمان مدارس در ایران

ورودهای غیر مجاز

کیک محبوب یک‌ پرستار

وقتی مطالبه ای باشد، دولت تلاش خواهد کرد تا پاسخی فراهم کند

سند چشم انداز ایران

روایت و پند

نعمت خرسندی و درویشی