علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی:

پزشکیان از معدود مسئولینی است که هنوز از مردم حساب می برند گفتگو

پزشکیان از معدود مسئولینی است که هنوز از مردم حساب می برند

  بزرگنمایی:
اراده ملت، فائزه صدر: نخستین نشست خبری رییس جمهور، روز دوشنبه با حضور بیش از ۳۰۰ خبرنگار داخلی و خارجی در سالن اجلاس سران برگزار شد. آنچه طی این جلسه بین رییس جمهور و خبرنگاران مطرح شد، پر از حواشی بود و بازتاب گسترده ای در رسانه های داخلی و خارجی داشت

اراده ملت، فائزه صدر:
نخستین نشست خبری رییس جمهور، روز دوشنبه با حضور بیش از 300 خبرنگار داخلی و خارجی در سالن اجلاس سران برگزار شد. آنچه طی این جلسه بین رییس جمهور و خبرنگاران مطرح شد، پر از حواشی بود و بازتاب گسترده ای در رسانه های داخلی و خارجی داشت. اولین رویارویی مسعود پزشکیان با سوالات خبرنگاران آنچنان با اهمیت تلقی شده بود که چند رسانه ‌انگلیسی ‌زبان در سرتاسر دنیا به پوشش اظهارات نهمین رئیس ‌جمهور ایران پرداختند. سایت مسعود پزشکیان چند ساعت بعد از این کنفرانس تیتر یک خود را به این نشست اختصاص داد و در واکنش به حواشی ایجاد شده نوشت: "برای حل مشکلات مردم آمده‌ ایم، نه برای پنهان کردن حقایق" اراده ملت در گفت و گو با علی بیگدلی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی به بررسی این نشست پرداخته که در ادامه می خوانید:

اولین کنفرانس خبری رییس جمهور با اصحاب رسانه واکنش برانگیز بود. جدا از حواشی ایجاد شده، آیا رییس جمهور توانست آنطور که باید پاسخگوی افکار عمومی باشد؟ از این نشست خبری به چه دریافتی می رسیم؟
همیشه معمول بود رییس جمهور منتخب بعد از اعلام نتایج انتخابات، در اولین حضور رسانه ای خود نشستی با خبرنگاران داشته باشد. اما در این دوره ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان این نشست لغو کرد که در زمان خود کار پرسش برانگیزی بود. آن زمان گفته شد علت لغو نشست پرهیز از اظهار نظر شتابزده و جلوگیری از بیان مطالبی است که مصالح ملی را رعایت نمی‌ کنند، که به نظر دنبال کنندگان ماجرا دلیل قانع کننده ای نبود.
از طرفی طبق سنتی که در نظام بین المللی وجود دارد، حداقل 100 روز بعد از گرفتن مسئولیت ریاست جمهوری، جلسه ای مطبوعاتی برای روسای دولت ترتیب داده می شود. به عقیده من برای برگزاری چنین جلسه ای هم زود بود. چون هنوز رییس جمهور اشراف لازم برای صحبت درباره مسائل کوچک و بزرگ کشور را ندارد و در برابر بسیاری از سوالاتی که مطرح می شد اظهار بی اطلاعی می کرد. برگزاری این جلسه به این می ماند که رییس جمهور تازه کار را در گوشه ای از رینگ قرار داده و او را با بمباران سوالاتی که پاسخشان را نمی دانست گیج کردند.
ضمن اینکه دولت چهاردهم عمری ندارد، هنوز کاری انجام نشده و دستاوردی برای دفاع وجود ندارد. از این نظر تصور می کنم کنفرانس خبری اخیر، جلسه ای برای جبران لغو اولین نشست منتخب ریاست جمهوری با اصلاح رسانه بود که نشان داد پزشکیان هنوز گرد و خاک انتخابات را نتکانده است.
ایشان به بسیاری از سوالات پاسخ نداد و در پاسخگویی به برخی از سوالات دچار اشکال شد. برخی از پاسخ های او به خبرنگاران سر و صدای زیادی به پا کرد. من اینطور تعبیر می کنم که مسعود پزشکیان در گفتار تقیدی به رعایت گفتمان رایج سیاستمداران ندارد.
مسعود پزشکیان در کنفرانس خبری، غالب بودن شخصیت اش بر سمت اش را نشان داد. ایشان در رفتار و گفتار خود از صداقتی برخوردار است که وجودش را برای مخاطب دلنشین می کند. در مواجهه با پزشکیان اثری از تکبر، غرور و ژست های روسای جمهور پیشین از جمله ادعای مردمی بودن و مردمداری را نمی بینید. هر آنچه دیده می شود خود اوست بدون روتوش. اگر مردمی ظاهر می شود واقعا ذات اش اینچنین است. پزشکیان شخصیتی امنیتی نیست و از بالا به مردم نگاه نمی کند و از معدود مسئولینی است که هنوز از مردم حساب می برند.
آیا اظهار نظر رییس جمهور در مورد آمریکا در کنفرانس خبری، نشانه ای از نوع نگاه ایران در سفر رییس جمهور به نیویورک است یا خیر؟ در این سفر دست مسعود پزشکیان برای نمایندگی نگاه سیاسی حامیان و رای دهندگانش چقدر باز خواهد بود؟
تاریخ سفر رییس جمهور به نیویورک نزدیک است. او باید با روسای جمهور کشور های مهم اروپایی ملاقات کند. این روز ها مشخص شده که او ملاقاتی با مکرون و جوزف بورل خواهد داشت. رییس جمهور باید پیش از این ماموریت در رسانه ها به تشریح ابعاد سفر و برنامه های خود بپردازد تا در حین سفر با حواشی داخلی روبرو نشود.
توجه داشته باشید که امروز ایران به فروش موشک به روسیه متهم است تا در گفت و گو های احتمالی آینده زیر فشار به طرف غربی امتیاز بدهد. می توان بین این موارد و برگزاری کنفرانس خبری روز دوشنبه ارتباطی برقرار کرد، زیرا رییس جمهور در دیدار های خارجی آینده با انعطاف بیشتری عمل می کند و شاهد تغییر نوع نگاه ایران به نظام بین الملل خواهیم بود.
تایید صلاحیت مسعود پزشکیان و روند برگزاری انتخابات نشان داد که حاکمیت پذیرفته این فرصت آخر است و متوجه شده که وضعیت کنونی کشور برای مردم قابل تحمل نیست. امیدواریم مسعود پزشکیان امتیازاتی از حاکمیت گرفته و با دستی باز راهی نیویورک شود. باز گذاشتن دست مسعود پزشکیان، عباس عراقچی و جواد ظریف می تواند دستاورد هایی در عرصه بین الملل برای ایران به همراه داشته باشد و کشور را تا اندازه ای از این تنگنای نفس گیر رها کند.
طبق سنتی که پس از انقلاب وجود داشت. روسای جمهور و وزرای امور خارجه پیش از سفر به مجمع عمومی سازمان ملل با رهبری ملاقات و از وی کسب اجازه می کردند و خط مشی می گرفتند. این دوره هم به همین صورت خواهد بود، اما در این دوره نشانه های بیشتری از نرمش قهرمانانه دیده می شود. به نظر می رسد دست تیم دیپلماسی باز تر از قبل باشد.
نوع رفتار و بیان مسعود پزشکیان نشان می دهد مثل حسن روحانی زیر فشار نیست و ما هم امیدواریم دولت چهاردهم در عرصه بین الملل با دست پر ظاهر شود. به طور مثال پزشکیان در کنفرانس خبری با صراحت کامل اعلام کرد تا مشکل اف ای تی اف حل نشود هیچ امیدی به بهبود شرایط اقتصادی نداریم و گفت من با مجمع تشخیص وارد مذاکره شده ام.
فراموش نکنیم که در سه سال گذشته رییس جمهوری داشتیم که از اساس مخالف این مسائل بود. در مقابل پزشکیان همیشه از توافق هسته ‌ای حمایت ‌کرده و در دوران نمایندگی مجلس به طور مکرر در صحن علنی و در جلسات غیر علنی در دفاع از برجام سخنرانی ‌کرده است. پزشکیان به دلیل تمایل به حل چالش های بین المللی ایران از جواد ظریف دعوت به همکاری کرده است.

این نشست حواشی زیادی داشت، چه ارزیابی از اظهارات رییس جمهور در مورد مسائل داخلی دارید؟
در مورد مسائل داخلی اگر چه رییس جمهور با احتیاط صحبت می کرد، اما دست بازی داشت. نمونه پاسخی است که درباره گشت ارشاد به خبرنگار زن داد و نشان داد که با گشت ارشاد همدلی ندارد. اگر چه برچیدن بساط گشت ارشاد تصمیم سختی است، اما پزشکیان می خواهد این قائله را ختم کند.
این موضع گیری مسعود پزشکیان جدید و تبلیغاتی نیست. در جریان اعتراضات 1401، پزشکیان در جایگاه یک پزشک و نماینده مجلس، روایت رسمی حاکمیت از نحوه مرگ مهسا امینی را به چالش کشید.
اما امروز پزشکیان در جایگاه رییس جمهور، در این مورد به خصوص با کانون های سنتی و افراطی درگیر خواهد شد. بخصوص که رهبری در مورد منع قانونی بی حجابی صحبت کرده و با صراحت اعلام موضع کرده است.
در مورد حجاب کار رییس جمهور مشکل است و او در بهترین حالت می تواند با همین فرمان پیش برود. نسبت به گشت ارشاد بی اعتنایی کند و به تندرو ها بال و پر ندهد. البته همین رفتار رییس جمهور اثر زیادی دارد و شاهد تفاوت های برجسته ای خواهیم بود.
به هر حال پزشکیان نامزد اصلاح‌ طلبان است. کسی است که سید محمد خاتمی او را تایید کرده است. چنین آدمی همراهی اجتماعی قابل توجهی دار، پزشکیان پتانسیل ایجاد تغییرات مهم را دارد اما همین ویژگی باعث می شود از طرف تندروها با موانع قابل‌ توجهی روبه رو شود.



نظرات شما

admin-magz

مهتاب قصابی

بسیار عالی

۱۴۰۳/۰۷/۱۸

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دولت چهاردهم چه کارهائی می‌تواند بکند؟

بر در ارباب بی‌مروت قدرت

پدیدارشناسی جنگ

چگونه سوسیال دموکرات شدم

استرس شغلی در کارگران

رنگین کمان مدارس در ایران

ورودهای غیر مجاز

کیک محبوب یک‌ پرستار

وقتی مطالبه ای باشد، دولت تلاش خواهد کرد تا پاسخی فراهم کند

سند چشم انداز ایران

روایت و پند

نعمت خرسندی و درویشی

بیانیه روز جهانی مبارزه با تغییر اقلیم

مزایای انتخاب یک مدیر بومی برای محیط زیست

نحیف، مثل تاریخ!

بالکن رسوایی

کلیسای وانک

جهان در هفته‌ای که گذشت (86)

مجمع عمومی سالیانه حزب اراده ملت ایران

شورای شهر با حاما

حاما نیوز در اینستاگرام فعال شد

مجموعه چهار جلدی کتاب‌های سازوکار حزبی منتشر شد

سه‌شنبه‌های گفت‌وگو

اندر احوالات گفتگوهای ما

نقشه راه

دین

تبیعض جنسیتی و فمنیسم

تبعیض جنسیتی و فمنیسیم2

الزامات «گفت‌وگوی نتیجه‌بخش»

دین و سکولاریسم

خروج افغان‌ها

ازدواج

ازدواج 2

جنگ در منطقه

مقاومت در منطقه

راهبرد جلسات حزبی

زیر شمشیر حوادث، پای بر جاییم ما....

گفت‌وگو ابزار اصلی وفاق اجتماعی

پزشکیان از معدود مسئولینی است که هنوز از مردم حساب می برند

بیانیه روز ملی کودک 16 مهر ماه

بازگشت کودکان به پادگان‌ها!

زنان و سیاست

انواع اعتیاد در زنان

چهار اشغال!!!

سید قطب به روایت حکیمی‌پور

این قسمت: سوگ‌نامه سیاست در ایران

دولت چهاردهم و مسکن، وزارتخانه متبوع چگونه باید برای مهم‌ترین بخش خود برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری کند؟

تغییرات قوانین مالیاتی واحد های تولیدی و راههای کاهش آن

جهان در هفته ای که گذشت(85)

تعییبن دبیران استانی