روز گرامیداشت مقام معلم در آینه تاریخ اندیشه

روز گرامیداشت مقام معلم در آینه تاریخ

  بزرگنمایی:
عموم مردم گمان می کنند که نامگذاری روز معلم به مناسبت شهادت شهید مرتضی مطهری است در حالیکه روز گرامیداشت مقام معلم سابقه ای بیش از آن دارد و شهادت استاد مطهری در یازدهم اردیبهشت۱۳۵۸ باعث شد تا در تقویم نظام نوپای جمهوری اسلامی که آن زمان تنها چند ماهی از استقرارش نگذشته بود، تثبیت شود.

امیرمحمّد محمّدپور
عموم مردم گمان می کنند  که نامگذاری روز معلم به مناسبت شهادت شهید مرتضی مطهری است در حالیکه روز گرامیداشت مقام معلم سابقه ای بیش از آن دارد و شهادت استاد مطهری در یازدهم اردیبهشت1358 باعث شد تا در تقویم نظام نوپای جمهوری اسلامی که آن زمان تنها چند ماهی از استقرارش نگذشته بود، تثبیت شود.
ماجرای نامگذاری این روز به اردیبهشت سالها قبل بر می‌گردد. در سال 1340 تعدادی از معلمان در اعتراض به کمبود حقوق خود در مقابل مجلس شورای ملی تجمع کردند. در ادامه ی این تجمع ها، بقیه معلمان ، در سراسر کشور به این اعتراضات پیوستند.آنان برای اینکه اعتراض خودشان را به این امر که معلمین کشور از حقوق و مزایای کمی برخودار هستند را به گوش دولت و مجلس برسانند، در میدان بهارستان گردهم آمدند و شعار می دادند که “معلم نان میخواهد”. 
در این تجمعات، جمع عظیمی از دانش آموزان نیز در حمایت از معلمانشان با آنها همراه شده و به معترضین پیوستند.یکی از معلمانی که به همراه شاگردانش در میدان بهارستان حاضر شده بود ابو الحسن خانعلی بود .  وی معلم 29 ساله فلسفه و  زبان عربی دبیرستان جامی و ادب و فارغ التحصیل دکترای معقول و منقول بود . 
 در روز موعود  نمایندگان معلمان شروع به سخنرانی کردند و خواسته هایشان را بیان کردند. با بالا گرفتن اعتراضات، شهربانی برای اینکه معلمان را متفرق کند میدان را محاصره کرده و باوسیله ماشینهای آتش نشانی شروع به آب پاشی به جمعیت نمود اما کسی محل را ترک نکرد . پلیس تهدید ‌می کرد اما  تهدید هم فایده ای نداشت . کار به خشونت و تیراندازی انجامید و گلوله‌ای به سر ابوالحسن خانعلی اصابت کرده و موجب جان باختن وی شد. پیکر او با تشیعی باشکوه، با حضور جمع عظیمی از مردم  در ابن بابویه به خاک سپرده شد.
 با کشته شدن خانعلی، نخست وزیر وقت برکنار شد و در دولت جانشین، محمد درخشش به عنوان وزیر فرهنگ رأی اعتماد گرفت . در اولین اقدام ،به یاد بود شهادت دکتر خانعلی 12 اردیبهشت سال 1341 به عنوان ‌روز معلم‌ نام گذاری شد.
سالها بعد، دریازدهم اردیبهشت  سال 1358 زمانی که آیت الله مرتضی مطهری در نزدیکی میدان بهارستان از خانه ی دکتر سحابی خارج می شد توسط گروه تروریست ی فرقان، ترور شد و در بیمارستان به شهادت رسید . درآن برهه که مناسبتهای رسمی تصویب شده در زمان سلطنت پهلوی ملغی شده بودند،بنا بر آن شد که  از سال بعد از شهادت شهید مطهری، نه یازدهمین روز اردیبهشت، روز دوازدهم به نام روز معلم نامگذاری شود تا به این ترتیب، گرامیداشت نهضت‌های سالیان دورتر معلمین با شهادت استاد مطهری، استاد الهیات دانشکاه تهران دوباره احیا شود.
به این ترتیب با تلاقی دو واقعه‌ی تاریخی، دوازدهم اردیبهشت، روز معلم نام گرفت در حالیکه در سطح بین المللی، به پیشنهاد یونسکو روز 5 اکتبر (13 مهر) هر سال به عنوان روز جهانی معلم نام گذاری شده. 



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نقش و جایگاه شوراهای شهر و روستا در مدیریت شهری و روستایی

چرا مدیریت شهری

شهر دیروز، شهر امروز و شهر فردا

آزمون های قبل ورود به شورا، منجر به بهبود کیفیت مدیریت شهر میشود

دیدگاه های نوین مدیریت شهری پایدار

شهر و لزوم تحلیل آن

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری: اصول و چالش‌ها

بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری: تعریف، تحلیل و راهکارهای مداخله

شاخص‌های اقتصادی شهری و بودجه‌بندی شهرداری‌ها: اصول و اهمیت

ساختار و تشکیلات برنامه‌ریزی شهری در ایران

شوراهای اسلامی شهر و روستا: ساز و کار مشارکت مردم در مدیریت شهری

فناوری در مدیریت شهری

حمل‌ونقل شهری: مفاهیم، سیر تحول و انواع سیستم‌ها

دیپلماسی شهری: راهکاری برای ورود شهرها به عرصه بین‌الملل

مراحل هشت گانه برنامه ریزی شهری

دولت چهاردهم چه کارهائی می‌تواند بکند؟

بر در ارباب بی‌مروت قدرت

پدیدارشناسی جنگ

چگونه سوسیال دموکرات شدم

استرس شغلی در کارگران

رنگین کمان مدارس در ایران

ورودهای غیر مجاز

کیک محبوب یک‌ پرستار

وقتی مطالبه ای باشد، دولت تلاش خواهد کرد تا پاسخی فراهم کند

سند چشم انداز ایران

روایت و پند

نعمت خرسندی و درویشی

بیانیه روز جهانی مبارزه با تغییر اقلیم

مزایای انتخاب یک مدیر بومی برای محیط زیست

نحیف، مثل تاریخ!

بالکن رسوایی

کلیسای وانک

جهان در هفته‌ای که گذشت (86)

مجمع عمومی سالیانه حزب اراده ملت ایران

شورای شهر با حاما

حاما نیوز در اینستاگرام فعال شد

مجموعه چهار جلدی کتاب‌های سازوکار حزبی منتشر شد

سه‌شنبه‌های گفت‌وگو

اندر احوالات گفتگوهای ما

نقشه راه

دین

تبیعض جنسیتی و فمنیسم

تبعیض جنسیتی و فمنیسیم2

الزامات «گفت‌وگوی نتیجه‌بخش»

دین و سکولاریسم

خروج افغان‌ها

ازدواج

ازدواج 2

جنگ در منطقه

مقاومت در منطقه