قاب‌های اندوه

در باب تناسب مجازات و جرم سخن سردبیری

در باب تناسب مجازات و جرم

  بزرگنمایی:
روزهای گذشته دو حادثه رخ داد که اندوهی جانکاه را دامن زد و از بد حادثه مقارن با زمانی بود که اندوه انبوه غزه، تمام فکر و ذکرها را به خود مشغول کرده بود و فرصتی برای مویه بیشتر فراهم نبود.

روزهای گذشته دو حادثه رخ داد که اندوهی جانکاه را دامن زد و از بد حادثه مقارن با زمانی بود که اندوه انبوه غزه، تمام فکر و ذکرها را به خود مشغول کرده بود و فرصتی برای مویه بیشتر فراهم نبود.
اول
خودکشی (مرگ خودخواسته) خانم دکتر جوانی بود که ماه ها قبل در پی مرگ یکی از بیمارانش دچار ضرب و شتم قرار گرفته بود و سپس مورد شکایت واقع شده بود؛ و نهایتا در پی تالمات روانی و فشارهای بیرونی احتمالی دست به خودکشی زد.
میترا آسوده جراح جوانی بود که در مریوان استان کردستان به ارائه خدمت مشغول بود و فروردین امسال با فوت یکی از بیمارانش مورد اهانت و ضرب و شتم همراهان بیمار قرار گرفته بود. بعد از این واقعه مسئولین محلی از ایشان دلجویی نمودند و تلاش کردند که از بار حادثه رخ داده بکاهند و همین عاملی شد که ایشان شکایتی را از خانواده بیمار فوت شده ثبت ننماید. خانواده متوفی نیز بعد از این حادثه طبق روال از ایشان شکایت کردند و نهایتا دادگاه های مرتبط برای ایشان حکم قصور صادر نمودند و وی را به پرداخت دیه ملزم نمودند. اما شدت فشار روانی و اجتماعی وارده، عذاب وجدان ناشی از مرگ بیمار و زمینه های افسردگی احتمالی باعث شدند که او با گذاشتن یک پست اینستاگرامی برای آینده‌گان به زندگی کوتاه خویش خاتمه دهد.
بی گمان این پزشک جوان در پی درمان بیمار خویش بوده و قصور اتفاق افتاده نیز غیر عمد رخ داده است اما پزشکان و پرستاران میدانند که مرگ بیمار چه اندوه جانکاهی را بر انسان مستولی میکند خصوصا وقتی که بعدا میفهمی کوتاهی نیز رخ داده که اگر رخ نمیداد شاید بیمار زنده میماند. اما تناسب بین جرم و مجازات چه میشود؟ آیا این خودکشی تاوان مناسبی برای قصور رخ داده بود؟ به همین راحتی انسانی نقاب بر روی خاک کشید.
دوم
سعید خادمی استاد و مربی مدیتیشن (ساهاجا یوگا) در جلسه دادگاه خویش از شدت استرس و اضطراب دچار سکته قلبی شد و علی رغم مداخلات پزشکی صورت گرفته نهایتا فوت کرد.
وی که با اتهام امنیتی قبلا به مدت یک ماه توسط اطلاعات سپاه بازداشت و بازجوئی شده بود، در دادگاه اخیر به اتهام‌های متعددی که می‌توانست حتی منجر به صدور حکم اعدام شود حاضر شده بود. طبق اطلاعاتی که وکیل ایشان در اختیار رسانه‌ها قرار داده است، وی با دیدن حجم پرونده، انواع اتهامات وارده، نگرانی از وضعیت شغلی (ایشان کارمند یک موسسه پژوهشی بودند) و سوالات قاضی دچار درد ناحیه سینه شده و سکته میکند. دادستان و ضابطین قضایی وی را به واسطه فعالیت‌های مرتبط با مدیتیشن و یوگا متهم به تیلیغ علیه اسلام کرده بودند.
احتمال دارد که در میان مجموعه نوشته ها و گفتارهای وی، جملاتی باشد که بتوان از آنها شائبه مخالفت با دین را برداشت کرد. جدا از بحث آزادی بیان مصرح در عهدنامه حقوق بشر، آیا اینچنین مجازاتی متناسب با اتهام وارده است؟ چرا جو دادگاه ها و بازجوئی ها چنان است که متهمین قالب تهی میکنند و حیات و ممات خود را اینچنین مفت می‌بازند؟
سوم
در کنار دو اندوهی که بیان‌شان رفت بد نیست یادی کنیم از برنامه «فیتیله‌ها» که 8 سال قبل در پائیز 1394 بدنبال یک نمایش 7 دقیقه‌ای که در آن شائبه توهین به اقوام وجود داشت، فتیله‌اشان پایین کشیده شد و به خاطره‌ها پیوستند.
15 آبان 94، نمایشی طنز در برنامه فتیله پخش شد که در آن حماقت پدر و پسری ترک زبان در استفاده از فرچه دستشوئی به جای مسواک، دست‌آویز ساخت نمایش قرار گرفته بود. این موضوع اعتراضات زیادی را بدنبال داشت و خصوصا در مناطق ترک نشین اجتماعاتی نیز رخ داد. نمایندگان مناطق ترک زبان نیز در مجلس نسبت به موضوع اعتراض کردند. در نهایت مسئولین صداوسیما پوزش خواسته، استعفا دادند و برنامه فیتیله ها برای همیشه تعطیل شد.
در کم دقتی، بی دقتی و بی سلیقگی ساخت این برنامه شکی نیست. شاید حتی غرض‌ورزی‌هایی نیز پشت‌پرده چنین حوادثی باشد. اما انتظار می‌رفت که مجازات و تاوان چنین جرمی، پوزش و معذرت‌خواهی و اصلاح روند باشد؛ نه تعطیلی! شاید بهتر بود در هفته‌های بعدی و قسمت‌های بعدی این برنامه به ستایش از اقوام خصوصا ترک‌ها پرداخته میشد ولی عمو فتیله‌ای ها می‌ماندند. بعید نیست اینجا نیز غرض‌ورزی وجود داشته است تا کودکان و بزرگسالان ما از اندک برنامه‌های مشترک شادی‌بخش‌شان محروم گردند.
از همین روست که هر دانشجوی حقوقی در همان روزهای اول تحصیلش میشنود که مجازات باید متناسب با جرم باشد، فقط نمیدانیم که چرا بعدا وقتی در مسند قضاوت مینشینند این شنیده را فراموش میکنند و مردم هم ایضاً.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی

آخرین بازمانده!!!

ویل دورانت و لذایذ فلسفه

معرفی و نقد کتاب “نوبت شماست! نوسازی اتحادیه‌های معلمان”

یک قدم مانده به اپیدمی فقر!

محدودیت سقف معافیت مالیاتی در سال 1404: بررسی ابعاد حقوقی و اقتصادی

جهان در هفته‌ای که گذشت (91)

بازگشایی دوباره دفتر حزب اراده ملت ایران پس از تعطیلات نوروزی

حضور انتشارات حزب اراده ملت ایران در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

دو کتاب جدید انتشارات حزب اراده ملت ایران روانه چاپخانه شد.

تحلیل‌های هفتگی حزب اراده ملت ایران منتشر شد

پایداری در برنامه‌ریزی برای سکونت‌گاه‌ها؛ ابزاری برای مدیران شهری

راهنمای جریان سازی جنسیتی

انتخابات، بررسی صورت‌های مالی و تأکید بر شفافیت در دستور کار مجمع سالانه انجمن حسابداران خبره ایران

پنجاه‌مین کتاب انتشارات حزب اراده ملت ایران منتشر شد

جلسه شورای مرکزی حزب اراده ملت ساعت 9 روز جمعه 24 اسفند 1403

انتشار ویژه‌نامه محیط زیست با آثار جمعی از نویسندگان و پژوهشگران

انتشار مجموعه‌ای از کتاب‌های پژوهشی و سیاسی در سال 1403

جهان در هفته‌ای که گذشت (90)

افزایش اختیارات استانداران و تأثیر آن بر مدیریت محلی

سه رکن اساسی در برندسازی شخصی

شب مژگان احمدیه

علامه دهخدا

چه کسی باید بر من حکومت کند؟

تأثیر پسماندهای ساختمانی بر محیط زیست شهری و راهکارهای مدیریت پایدار آن

چاه آرتزین و کاربرد آن در ایران

چگونه من به پلاستیک نه گفتم 2

بیمه مسکونی در ایران

روزنگار رئیس جمهور ایران

آثار تغییر مدیران کلان از نگاه روابط عمومی و ارتباطات

ترامپ در خدمت اسرائیل

ماه عسل پروژه وفاق در کشور خیلی زود به پایان رسید

و آگاهی، همین است که زمان را، فهم کنیم

پیام نوروزی کار گروه محیط زیست حاما

پیام نوروزی الهام اسکندری

پیام نوروزی دبیر خانه حاما

پیام نوروزی رییس دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران

رئیس شورای مرکزی حزب اراده ملت ایران

پیام نوروزی دبیرکل حزب اراده ملت ایران