مروری بر زندگی داوود هرمیداس باوند

درگذشت آقای دیپلمات معرفی و پیشنهاد

درگذشت آقای دیپلمات

  بزرگنمایی:
داوود هرمیداس باوند (زاده ۱۹ آبان ۱۳۱۳ در سوادکوه – درگذشته ۲۱ آبان ۱۴۰۲) دیپلمات، استاد حقوق و روابط بین الملل و رئیس هیئت رهبری و سخنگوی جبهه ملی ایران (سامان ششم) بود

داوود هرمیداس باوند (زاده 19 آبان 1313 در سوادکوه – درگذشته 21 آبان 1402) دیپلمات، استاد حقوق و روابط بین الملل و رئیس هیئت رهبری و سخنگوی جبهه ملی ایران (سامان ششم) بود.
باوند تحصیلات اولیه خود را در تهران و در دبستان ادب و دبیرستان فیروز بهرام گذارند. او پس از اخذ دیپلم به دانشگاه تهران رفت و در رشته حقوق و علوم سیاسی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی فارغ‌التحصیل شد. سپس به آمریکا رفت و در سال 1963 دکترای روابط بین‌الملل را از دانشگاه آمریکن در واشینگتن دی‌سی با عنوان تز « ایران در دیدگاه استراتژیک شوروی در سالهای 1917–1963 » به پایان رساند.
شروع فعالیت‌ های باوند در عرصه سیاست در دوران دانشجویی و با حضور در جبهه ملی ایران و حزب نیروی سوم به رهبری خلیل ملکی بود. بعد از حضور در آمریکا فعالیت‌ های سیاسی باوند در زمان حمایت از جبهه ملی ایران در آمریکا به همراهی محمد نخشب ادامه یافت. بعد از آن باوند در جلسات شورای مرکزی جبهه ملی ایران که تاریخ‌های 26 و 27 آبان ماه 1379 برگزار شد، به عضویت در شورای مرکزی جبهه ملی ایران و شورای رهبری انتخاب شد.
همچنین در کنگره 1382 جبهه ملی ایران (پلنوم اللهیار صالح) هرمیداس باوند با بیشترین رای به عضویت در شورای مرکزی و هیئت رهبری انتخاب می ‌شود. پس از درگذشت پرویز ورجاوند، هرمیداس باوند در پی درخواست اعضای جبهه در داخل و خارج و با تصویب هیئت رهبری و شورای مرکزی به سمت سخنگوی جبهه ملی ایران انتخاب شد.
در آبان سال 1397 هرمیداس باوند، به همراه کوروش زعیم، عیسی حاتمی، علی رشیدی و جمال درودی از اعضای شورای مرکزی از جبهه ملی ایران جدا شده و گروه جبهه ملی ایران (سامان ششم) را تأسیس کردند. در این گروه باوند به سمت ریاست هیئت رهبری و سخنگوی مجموعه انتخاب شد.
او از سال 1354 به استخدام وزارت خارجه ایران درآمد و از سال 1968 تا 1982 در سازمان ملل فعالیت کرد و ریاست کمیته حقوق مجمع عمومی سازمان ملل و ریاست کنوانسیون بین ‌المللی ناظر مبارزه با گروگانگیری را بر عهده داشت. کنوانسیون سوم حقوق دریا ها با موضوع «دریاهای بسته و نیمه بسته» از سوی هرمیداس باوند در کمیسیون حقوقی مجمع عمومی سال 1976 مطرح شد و به تصویب رسید.
از آثار دکتر باوند می توان به «مبانی حاکمیت تاریخی، حقوقی و سیاسی بر جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی»، «دریاهای بسته و نیمه ‌بسته»، «سیاست ‌های کلان و جزایر خرد»، «مسئله نوروز، نقض تعهدات بین ‌المللی و مسئولیت‌ های ناشی از آن» و «تغییرات ناظر به مفهوم مسئولیت بین ‌المللی دولتها» اشاره کرد.
یکی از مهم‌ترین پرسش ‌ها دربارۀ چیستی و چراییِ نام و آیین دکتر باوند بود و مشخصا این که چرا “هرمیداس” و این نام اساساً یعنی چه و آیا دین و آیینی دیگر داشت؟ خوش‌بختانه ایشان آن ‌قدر به ایران گرایی اشتهار داشت که کسی ظنی نمی ‌برد ریشۀ غیر ایرانی داشته باشد. دکتر باوند در خاطرات خود گفته است: “در اولین دیدار با وزیر خارجه دولت موقت و در بازگشت از نیویورک، دکتر یزدی که او را بسیار باهوش یافتم درباره نام و نسب من پرسیده بود.” 
به گفته دکتر داوود هرمیداس باوند، خاندان او تا 400 سال قبل زرتشتی بودند و هم ‌نشینی دو نام «داوود» و «هرمیداس» از آن رو بوده که مادرش بعد از دو پسر و 4 دختر در امام ‌زاده داوود نذر می‌کند فرزند هفتم پسر باشد و برای ادای این نذر نام داوود بر او می‌نهند.  این داوود اما باید نسبتی با خاندان و نام خواهران و برادران هم می‌داشت. پس «هرمیداس» را می ‌افزایند که در واقع همان «هرمز» است و تلفظ یونانی اورمزد است.
باوند از خاندان اسپهبدان مازندران است. پدربزرگ هرمیداس باوند امیر مؤید سواد کوهی نماینده دوره سوم مجلس شورای ملی بوده و از مخالفان مشهور قرارداد 1919 و به همین خاطر به دستور وثوق‌الدوله به کرمانشاه تبعید می‌شود و بعد از سقوط دولت وثوق‌الدوله و روی کار آمدن مشیرالدوله به دستور او از تبعید خلاص و به ریاست کل قشون مازندران منصوب می‌شود. از رفتار های مشهور او در این دوره این است که به خواست روسیه برای تسلیم ترکمان‌ ها تن نمی‌دهد و پس از آن نیز به فرمان رضاخان برای جمع آوری سلاح گردن نمی نهد. دو عموی دکتر باوند سهم ‌الممالک و هژبر سلطان در این قائله کشته می‌شوند و با این توضیحات روشن است که داوود هرمیداس باوند تا چه حد ایرانی بوده است.
وی گفته است: وقتی دکتر یزدی درباره ریشۀ نام من پرسید و شروع کردم به نقل تاریخ آبا و اجداد، وزیر وقت خارجه لبخند زد و آیۀ قرآن را خواند که دنبال آبا و اجدادتان نباشید. دکتر یزدی آن‌گاه خبر می ‌دهد او را به ریاست اداره هشتم سیاسی منصوب کرده و چند حوزه مهم دیگر را نیز به او می‌سپارند. تخصص اصلی هرمیداس باوند البته جزایر سه گانه بود و وجه ایران‌ دوستی و اطلاعات عمیق او آن قدر بالا و عمیق بود که مقامات جمهوری اسلامی بعد از وقایع سال 60 نیز سعی می‌کردند وجه سیاسی او از حیث ارتباط با جبهه ملی را نادیده انگارند.
داوود هرمیداس باوند در دانشگاه امام صادق هم تدریس می‌کرده آن هم در روزگاری که آقای علم ‌الهدی معاونت آن را بر عهده داشت.  البته نقش دکتر میر مهدی سید ‌اصفهانی رییس اسبق دانشگاه تربیت مدرس در جذب استادان و چهره ‌های برجسته دانشگاه امام صادق نیز باید یادآوری شود ولی به هر رو همین که در حضور علم ‌الهدی استادی با پیشینه و دانش و کاراکتر و نوع پوشش دکتر باوند به آنجا تردد داشته، مطلبی مهم است و نشان از اهمیت مرحوم باوند و درجات علمی ایشان دارد. حتی شاید بیش از دکتر بشیریه در دانشگاه تهران. چون هرمیداس باوند به عنوان کنش‌گر سیاسی هم شناخته می ‌شد در حالی که بشیریه تنها وجه آکادمیک داشت.
داوود هرمیداس باوند با هر سه وزیر خارجه سال 58 (‌ابراهیم یزدی، ابوالحسن ‌بنی‌ صدر و صادق قطب ‌زاده) دیدار و همکاری کرده چون خود در سطح بالای حقوقی وزارت خارجه مسئولیت داشته است. عمق اطلاعات و دانش امثال زنده ‌یاد هرمیداس باوند این نکته را هم گوش ‌زد می‌کند که اگرچه در گذشته سطح اطلاعات عمومی کمتر بود، اما کار ‌به‌ دستان، تا به درجه ‌ای ممتاز از نخبگی نرسیده بودند منصبی به آنان سپرده نمی‌شد. اگر چه کسانی هم به صرف ارتباط با دربار هم جای و جاهی می‌ یافتند اما بدنه کارشناسی و هر جا تخصص در میان بود، نخبه بودند.
داوود هرمیداس باوند جدای آن که اهل سیاست و حقوق بین ‌الملل و دیپلماسی بود و کتاب ‌خوانی حرفه ‌ای شناخته می شد، دستی هم در نقاشی و مجسمه سازی داشت و از تمام کارهای دنیا باغبانی را بیش از همه دوست می ‌داشت.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی

آخرین بازمانده!!!

ویل دورانت و لذایذ فلسفه

معرفی و نقد کتاب “نوبت شماست! نوسازی اتحادیه‌های معلمان”

یک قدم مانده به اپیدمی فقر!

محدودیت سقف معافیت مالیاتی در سال 1404: بررسی ابعاد حقوقی و اقتصادی

جهان در هفته‌ای که گذشت (91)

بازگشایی دوباره دفتر حزب اراده ملت ایران پس از تعطیلات نوروزی

حضور انتشارات حزب اراده ملت ایران در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

دو کتاب جدید انتشارات حزب اراده ملت ایران روانه چاپخانه شد.

تحلیل‌های هفتگی حزب اراده ملت ایران منتشر شد

پایداری در برنامه‌ریزی برای سکونت‌گاه‌ها؛ ابزاری برای مدیران شهری

راهنمای جریان سازی جنسیتی

انتخابات، بررسی صورت‌های مالی و تأکید بر شفافیت در دستور کار مجمع سالانه انجمن حسابداران خبره ایران

پنجاه‌مین کتاب انتشارات حزب اراده ملت ایران منتشر شد

جلسه شورای مرکزی حزب اراده ملت ساعت 9 روز جمعه 24 اسفند 1403

انتشار ویژه‌نامه محیط زیست با آثار جمعی از نویسندگان و پژوهشگران

انتشار مجموعه‌ای از کتاب‌های پژوهشی و سیاسی در سال 1403

جهان در هفته‌ای که گذشت (90)

افزایش اختیارات استانداران و تأثیر آن بر مدیریت محلی

سه رکن اساسی در برندسازی شخصی

شب مژگان احمدیه

علامه دهخدا

چه کسی باید بر من حکومت کند؟

تأثیر پسماندهای ساختمانی بر محیط زیست شهری و راهکارهای مدیریت پایدار آن

چاه آرتزین و کاربرد آن در ایران

چگونه من به پلاستیک نه گفتم 2

بیمه مسکونی در ایران

روزنگار رئیس جمهور ایران

آثار تغییر مدیران کلان از نگاه روابط عمومی و ارتباطات

ترامپ در خدمت اسرائیل

ماه عسل پروژه وفاق در کشور خیلی زود به پایان رسید

و آگاهی، همین است که زمان را، فهم کنیم

پیام نوروزی کار گروه محیط زیست حاما

پیام نوروزی الهام اسکندری

پیام نوروزی دبیر خانه حاما

پیام نوروزی رییس دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران

رئیس شورای مرکزی حزب اراده ملت ایران

پیام نوروزی دبیرکل حزب اراده ملت ایران