زبان قدرت نوشتار

  بزرگنمایی:
همه ما که قصد برقراری ارتباط با قدرت را داریم کنشگر سیاسی نامیده می شویم. حال سئوال این است که اساسا چه نیازی به این هست که با قدرت که در معنا به توانایی تحمیل اراده بر دیگران آنهم در بسیاری از اوقات درجهت مخالف میل آنها می باشد، ارتباط برقرار شود ؟

حسن اسدی 
همه ما که قصد برقراری ارتباط با قدرت را داریم کنشگر سیاسی نامیده می شویم. حال سئوال این است که اساسا چه نیازی به این هست که با قدرت که در معنا به توانایی تحمیل اراده بر دیگران آنهم در بسیاری از اوقات درجهت مخالف میل آنها می باشد، ارتباط برقرار شود ؟ 
برای پاسخ به این سئوال لازم است به این نکته اشاره شود که انسان از گردهمایی با برنامه و هدف اجتماع را تشکیل می دهد و برای دنبال کردن هدف نیازمند دست یابی به پدیده هایی می شود که در شعاع آنها می تواند هدف را براحتی دنبال کند که یکی از این پدیده ها همانا قدرت اجتماعی می باشد که عمدتا خود را در سه عرصه سیاسی با ابزار نظامی اقتصادی با ابزار پولی و مالی فرهنگی مفاهیم و روش های تزریق آنها در فکر و عمل (ایدئولوژی ) به نمایش در می آورد البته باید بخاطر داشت که قدرت سیاسی همیشه تاریخ در صدد آن بوده و هست که بتواند بر دو حوزه دیگر هم احاطه بیابد که اگر بتواند چنین هیبتی را از خود به نمایش بگذارد به هیولایی تبدیل می شود که امکان ارتباط با آن که به نوعی از محل توازن در میان سه مقدرت ممکن می شود به کلی از بین می رود.
پس آنجا که از زبان قدرت سخن به میان می آید هدف ارائه تصویری از دو نحله و نگرش می باشد که می کوشند با یکدیگر در ارتباط باشند تا بتوانند با کنشی متعادل و متوازن اجتماع را به پیش ببرند اولین آن قدرت سیاسی رسمی و مستولی بر ساختار سیاسی است که خود را برتر از همگان و دارای لیاقت اعمال تبعیت و اطاعت برعموم دانسته و از این محل خود را بری از خطا و اتخاذ کننده بهترین تصمیم می داند و با قدرت قهریه ای که در اختیار دارد. قدرت سیاسی می کوشد با هر منتقد و مخالفی با شدت برخورد کند.
دومین آن قدرت خاموش و البته مستعد خروش و خیزش مردمی است که می کوشد به طرق مختلف به قدرت سیاسی بفهماند که تشکیل شده است تا در خدمت جامعه باشد و از این محل برای رفاه عمومی بکوشد که اگر به وظایف تاریخی و قانونی خود باز نگردد و بدانها متعهد نماند مجبورش خواهند کرد که از قدرت کنار برود و جای خود را به دیگری بسپارد پس می بینید که تزاحم مستمری بین این دو قدرت همیشه در جریان بوده و از محل آن جابجایی هایی تاریخی در قدرت سیاسی رخ داده و خواهد داد.
البته راه منطقی و انسانی آن مشروط بر آن است که زبان قدرت در دوسوی آن برای برقراری ارتباط شناخته شود زیرا که بنا بر نظر متقدمان در حوزه جامعه شناسی سیاسی شناختن زبان قدرت رسمی موجود در نزد دارندگان قدرت سیاسی بسیار سخت می باشد. مخصوصا آنجا که قدرت سیاسی توانسته باشد با استفاده از ابزارهای مختلف قدرت های ایدئولوژیک و اقتصادی را هم در حیطه خود در آورده باشد و هم چنین در میان مردم و قدرت در اختیار آنها هم همین شدت وجود دارد مخصوصا آنجا که مردم از اصلاح و تحول در قدرت سیاسی مایوس شوند و بخواهند با قهر قدرت را برکنار سازند اما همه سختی های موجود نمی تواند باعث قطع رابطه و یا تعطیلی کنشگری شود زیرا که اجتماع انسانی جز از مسیر تفاهم میان مردم و قدرت مداران سیاسی قادر به ادامه زندگی از نوع علمی و توسعه یافته اش نمی باشد زندگی که در آن قدرت تنها برای بهبود و ایجاد تفاوت مثبت حال با گذشته و آینده با حال بکار می رود و مردم در همه حا خواهان بهبود و تحول می باشند.
پس آنجا که در نزد نسل های جدید جامعه ما هم نگاه سنتی رنگ باخته و نیاز به تحول برای آنها مبرم شناخته شده است لازم می آید که نخبگان سیاسی جامعه مخصوصا آنانی که حس به زمان بودن و فهم مقتضیات آن را جز تعهدات خود می دانند تلاش کنند تا زبان قدرت موجود را که کمترین تعامل را بر نمی تابد و کلمه ای از گفته های خود کوتاه نمی آید با نگاه به مولفه هایی چون 1- فرهنگ مدرن 2- گروه های انسانی مدرن 3- نهادهای مستقل(غیر دولتی ) مدرن تغییر دهند و به او بفهمانند که جامعه سنتی پوست اندازی کرده و جز با استقبال از مولفه های فوق الاشاره نمی شود در آن به ادامه قدرت امیدوار بود.
البته نیاز به تامل دراین نکته هم وجود دارد که برای جا انداختن این مفاهیم راه سختی پیش پای اندیشه ورزان جامعه قرار دارد زیرا که از یک سو با قدرت سیاسی روبرو هستیم که با تکیه بر منابع اقتصادی و نیروی فکری،ایدئولوژیک راه استفاده قهرآمیز از نیروی سیاسی را فرا گرفته است و آن را تنها راه ارتباطی و یا کنش اجتماعی خود می پندارد و از سوی دیگر نسل های نو که از مداومت در مقاومت قدرت سیاسی در گوش ندادن اطلاع کامل و واثق یافته اند و با این باور هر نوعی از کنش و اسطه گرانه را ماله کشی و استمرار طلبی می شناسند و می کوشند که در کشمکش موجود بجز صدای براندازی صدای دیگری را نشنوند و بدان گوش ندهند.
پس در چنین میانه میدانی کنشگری سیاسی بسیار سخت می نماید اما چه می شود کرد که اگر انجام نشود هزینه های بسیار جدی و خطرناکی جامعه را تهدید می کند که اگر اتفاق بیفتد تاریخ ما را بخاطر آنکه شاید می توانستیم به کاهش آن کمک کنیم و نکرده ایم نخواهد بخشید.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

غوطه ور در تلاطم بهار

تمرین دموکراسی به چه معنا

مدّتی این مثنوی تأخیر شد

فقر ما، ورشکستگی شما

دکتر افشین فرهانچی دبیرکل حزب اراده ملت ایران شد

تمرین دموکراسی

چرا نسل جوان علاقه ای به مشارکت در اداره کشور ندارد

آیا پیمان سنتو می‌توانست مادر اتحادیه‌ای همانند اتحادیه اروپا در منطقه خاورمیانه باشد؟

بیش از 29 هزار کارگر طی یک سال قربانی حوادث کار شدند

چرایی و چگونگی مواجهه با ناامکانی اتحادیه‌های کارگری

چالش شوراهای شهر

هیولای جنگ

شفافیت در کلونی زنبورها

روز گرامیداشت مقام معلم در آینه تاریخ

حزب یک مجموعه پویا است، یک موسسه فرد محور نیست

پدیده ای به نام سعید مرتضوی

به بهانه روز کارگر

جهان در هفته‌ای که گذشت 79

دفتر مرکزی حزب بطور غیر رسمی افتتاح گردید

دفتر سیاسی با ترکیب جدید کار خود را آغاز کرد

انتشارات حزب اراده ملت ایران با 34 عنوان کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

نامه جمعی از احزاب به شهردار و رییس شورای شهر تهران درباره حواشی ساخت مسجد در بوستان قیطریه

دهم اردیبهشت، روز ملی خلیج فارس؛خلیجی که همیشه فارس خواهد ماند

(هیولا)

تاریخ و آگاهی طبقاتی

جنبش کارگری ایران

زمزمه دلتنگی

درگذشت دنیل دنت، فیلسوف جنجالی آمریکایی که به دنبال درک و توضیح علم ذهن بود.

هفـت تپه

آمار حوادث کارگری در سال 1402

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

بالکن رسوایی

یک مرد

نگاهی به دیدگاه ها و برنامه های حزب راده ملت ایران ( از 1379 تا 1402)

اندیشه های سیاسی سید قطب و تاثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر

نگاهی به دلایل افول مردم سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی )

جهانی شدن و مردم سالاری اجتماعی

پرسه ای در حوالی سیاست

آدم کسی نبودن

دست یابی و پیوند با مخاطبین در احزاب سیاسی

قالب بندی و ساختار دهی یک حزب

کار بست فلسفه در اخلاق حرفه ای

گفتار 2

فریادی بر دیوار

هستیم برآن عهد که بستیم

اکثریت جامعه خواهان تغییر است

سالی که نکوست از پیداست

مجلس و مبارزه با فساد

رخداد های منطقه ای و جهانی و رسالت حزبی

انتخابات حزب محور