کاشان شهری بر لبه‌ی تیغ نوشتار

کاشان شهری بر لبه‌ی تیغ

  بزرگنمایی:
از زمانی که کاشان خانه‌های سنتی و تاریخی آنکه یکی از شاهکارهای معماری در ایران می‌باشد رونق پیدا کرد و گردشگری به‌دلیل وجود آنها رونق بیشتری پیدا کرد روند توسعه‌ی کاشان با سرعت زیادی بدون ترمز به‌طرف جلو حرکت کرد.

فاطمه امامی

از زمانی که کاشان خانه‌های سنتی و تاریخی آنکه یکی از شاهکارهای معماری در ایران می‌باشد رونق پیدا کرد و گردشگری به‌دلیل وجود آنها رونق بیشتری پیدا کرد روند توسعه‌ی کاشان با سرعت زیادی بدون ترمز به‌طرف جلو حرکت کرد. روند توسعه ایی که شاید بدون در نظر گرفتن شرایط جغرافیایی و محیط‌زیستی این شهر چند هزارساله صورت گرفت شهری که سالیان سال بر اساس شرایط جغرافیایی گرم و خشک و ذخایر آبی محدود و مدیریت شده توسط قنات‌ها و آب‌انبارها کنار آمده‌بود و توسعه‌ی محدود و رشد بطئی داشت و مهاجر پذیر نبود و بر اساس شرایط جغرافیایی، در آن، خانه‌های بسیار زیبا ساخته شده بود که این خانه‌های زیبا حاکی از وجود ثروت در این شهر بوده است. شهری که صنعت فرش و هنرهای دستی و اولین کارخانه ریسندگی آن در ایران باعث رونق این شهر بوده است. رشد آرام و مطابق با شرایط محیط‌زیستی، حاکی از روند استاندارد توسعه شهری آن بوده است. زمانی که آب زاینده‌رود به کاشان منتقل شد این عامل در کنار رشد گردشگری به‌دلیل وجود خانه‌های تاریخی بی‌نظیر در آن، دلیلی بسیار قوی و محکم برای توسعه‌ی شهر کاشان ایجاد شد توسعه ایی که از نظر جغرافیایی برای این شهر بسیار خطرناک و مرگبار بوده است. فروش تراکم در این شهر کویری که هیچ نیازی نسبت به جمعیت شهری کاشان نبوده باعث ساخت و سازهای بی‌حدوحصر در این شهر شد که عواقبی چون تخریب باغ شهر فین کاشان را به‌همراه داشت. باغ‌های فین کاشان اکسیژن و تهویه‌ی شهر کاشان بود فروش زمین‌های فین کاشان و تخریب درختان و فروش تراکم در این شهر باعث فاجعه‌ی کم شدن درختان و نیاز به آب بیشتر برای خانه‌های آپارتمانی و آسیب به بافت تاریخی کاشان شد. تمام خانه‌های قدیمی کاشان برای فرار از گرما مجهز به سرداب‌های (زیرزمین) خنک بودند که بیشتر، هم برای زندگی در فصل گرمای تابستان تعریف شده بود و هم مکانی برای دار قالی که برای کسب در آمد خانواده‌ها بود استفاده می‌شد. نسل دوم با رونق گردشگری در کاشان خانه‌های قدیمی را خراب کردند و خانه‌های جدید ساختند که مغایر با شرایط جغرافیایی کاشان بود این خانه‌ها گرم و نیاز به کولرآبی داشت.
خانه‌های قدیمی با سرداب‌های خنک نیاز به هیچ وسیله‌ی خنک کننده ایی نداشت، تخریب آنها، مردمان کاشان را نیازمند کولرهای آبی کرد که مصرف آب را دو چندان کرد. هر چند که بعضی از ساکنین شهر از کولر گازی استفاده می‌کنند. که به مطبوع بودن سرداب نمی‌باشد.
توسعه‌ی گردشگری، و عدم آگاهی و مدیریت در این شهر باعث شد که خانه‌هایی با سبک جدید ساخته شود. که بر اساس نیاز جمعیت کاشان نباشد. آپارتمان‌هایی که صاحبانش در کلان‌شهرهایی چون تهران و شهرهایی دیگر ساکن بودند آنجا را به‌عنوان خانه‌ی گردشگری خود خریداری می‌کردند و می‌کنند که این باعث رونق و گران شدن زمین در شهر کاشان شد. غافل از اینکه مردم کاشان آب و زمین را به قیمت ارزانی معامله کردند چون شمارش معکوس غیر قابل سکونت بودن شهر در آینده ایی بسیار نزدیک شروع شده‌است. این شهر کشش چنین توسعه ایی را از نظر ظرفیت محیط‌زیستی نداشت شهری که در دهه‌های قبل شاهد دشت و درختان سبز در آن بودیم جای آنها خانه سبزشده است و بدتراز اینکه در شهر کاشان خانه‌های زیادی به‌ویژه در خیابان امیرکبیر یا فین کاشان دیده‌می‌شود که بر خلاف اصول شهرسازی و خانه سازی متراژ زیربنا از نظر استاندارد بالاتر از متراژ حیاط است. در روستاهای ابوزید آباد و فخره باغ‌های پسته با آب چاه و آنهم بدون آبیاری قطره ایی، آبیاری می‌شوند. به‌دلیل چنین عدم مدیریتی هر سال شاهد گردو غبار و گرم شدن بیشتر این شهر هستیم.
متأسفانه این شهر کشش چنین توسعه ایی را نداشت که امروز بزرگ‌ترین ترک استان اصفهان با سرعت زیاد به‌طرف کاشان در حال حرکت است. کاشان اشتباهی بزرگ شد. شهری که با آب قرضی از زاینده‌رود ادامه‌ی حیات داد به خودش آن‌قدر غره شد، که سودای بزرگ شدن در سر داشت و دارد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

غوطه ور در تلاطم بهار

تمرین دموکراسی به چه معنا

مدّتی این مثنوی تأخیر شد

فقر ما، ورشکستگی شما

دکتر افشین فرهانچی دبیرکل حزب اراده ملت ایران شد

تمرین دموکراسی

چرا نسل جوان علاقه ای به مشارکت در اداره کشور ندارد

آیا پیمان سنتو می‌توانست مادر اتحادیه‌ای همانند اتحادیه اروپا در منطقه خاورمیانه باشد؟

بیش از 29 هزار کارگر طی یک سال قربانی حوادث کار شدند

چرایی و چگونگی مواجهه با ناامکانی اتحادیه‌های کارگری

چالش شوراهای شهر

هیولای جنگ

شفافیت در کلونی زنبورها

روز گرامیداشت مقام معلم در آینه تاریخ

حزب یک مجموعه پویا است، یک موسسه فرد محور نیست

پدیده ای به نام سعید مرتضوی

به بهانه روز کارگر

جهان در هفته‌ای که گذشت 79

دفتر مرکزی حزب بطور غیر رسمی افتتاح گردید

دفتر سیاسی با ترکیب جدید کار خود را آغاز کرد

انتشارات حزب اراده ملت ایران با 34 عنوان کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

نامه جمعی از احزاب به شهردار و رییس شورای شهر تهران درباره حواشی ساخت مسجد در بوستان قیطریه

دهم اردیبهشت، روز ملی خلیج فارس؛خلیجی که همیشه فارس خواهد ماند

(هیولا)

تاریخ و آگاهی طبقاتی

جنبش کارگری ایران

زمزمه دلتنگی

درگذشت دنیل دنت، فیلسوف جنجالی آمریکایی که به دنبال درک و توضیح علم ذهن بود.

هفـت تپه

آمار حوادث کارگری در سال 1402

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

بالکن رسوایی

یک مرد

نگاهی به دیدگاه ها و برنامه های حزب راده ملت ایران ( از 1379 تا 1402)

اندیشه های سیاسی سید قطب و تاثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر

نگاهی به دلایل افول مردم سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی )

جهانی شدن و مردم سالاری اجتماعی

پرسه ای در حوالی سیاست

آدم کسی نبودن

دست یابی و پیوند با مخاطبین در احزاب سیاسی

قالب بندی و ساختار دهی یک حزب

کار بست فلسفه در اخلاق حرفه ای

گفتار 2

فریادی بر دیوار

هستیم برآن عهد که بستیم

اکثریت جامعه خواهان تغییر است

سالی که نکوست از پیداست

مجلس و مبارزه با فساد

رخداد های منطقه ای و جهانی و رسالت حزبی

انتخابات حزب محور