سقوط دولت افغانستان و حمله روسیه به اوکراین

آموزه‌های دو رخداد تلخ در نزدیکی جغرافیای ما اندیشه

آموزه‌های دو رخداد تلخ در نزدیکی جغرافیای ما

  بزرگنمایی:
۱. در چنین پدیده‌های بزرگ و پرحاشیه‌ای، علی‌رغم سایه سیستماتیک نهادهای مختلف از دولت و رسانه گرفته تا سازمان‌های جهانی، نقش تصمیمات و مقاومت‌ها و باورها و وادادگی‌ها و تسلیم‌ها و رشادت‌ها و شجاعت‌های تک‌تک افراد، انکارناپذیر و حذف‌ناشدنی است.

1. در چنین پدیده‌های بزرگ و پرحاشیه‌ای، علی‌رغم سایه سیستماتیک نهادهای مختلف از دولت و رسانه گرفته تا سازمان‌های جهانی، نقش تصمیمات و مقاومت‌ها و باورها و وادادگی‌ها و تسلیم‌ها و رشادت‌ها و شجاعت‌های تک‌تک افراد، انکارناپذیر و حذف‌ناشدنی است. چه در سطح رهبرانی چون اشرف غنی و ولادیمیر زلینسکی و ولادیمیر پوتین باشد و چه در سطح شهروندانی که می‌مانند یا می‌روند یا پنهان و یا معترض و یا بیدار می‌شوند. یعنی علی‌رغم هرچه پیچیده‌تر و پرابعاد شدن پدیده‌ها، کماکان کردارهای بی‌بدیل اشخاص، عاملی تعیین‌کننده هستند، پس به بهانه سترگی آنچه با آن روبروییم، بر نقش و وظیفه خویش سرپوش مگذاریم.  
2. ما همیشه می‌توانیم مستقل و بیرون از جدال‌ها و منازعات به موضع‌گیری و تفسیر آن بپردازیم. لزومی ندارد که برای توصیف و تحلیل یک پدیده، لزوماً به دامن شرق یا غرب، نظام یا اپوزسیون، اسلاو یا کنفوسیوس، روس یا ناتو بیفتیم و در قالبی دگم و نامنعطف، از اعتراف برخی واقعیات پرهیز کنیم. ما می‌توانیم در قامت هویتی مستقل، با دیدبانیِ دقیق ابعاد آنچه رخ می‌دهد، کژی‌ها و کاستی‌ها و هم‌زمان، راستی‌ها و توانایی‌های هر سو را مورد اشاره و تاکید قرار بدهیم. هم سقوط دولت افغانستان برآیندی از جهل مردم و دست‌اندازی خارجی و فساد و بی‌مایگی مسئولین بود و هم جنگ اوکراین و ادامه‌دار شدنش، حاصل زیاده‌خواهی‌ها و تمناهای شرق و غرب. 
3. مناسبات سیاسی و اقتصادی و رسانه‌ای جهان بسیار پیچیده و چندبُعدی است. هر هم‌پیمانی و هر همسایه‌ای، هر دشمنی و هر رقیبی باتوجه‌به منافع خود می‌تواند مسیرها و توافقات و سیاست‌های پیشین خود را مورد بازنگری و تغییر قرار دهد؛ لذا هر جامعه‌ای می‌تواند در شرایط پرمخاطره و بحرانی، تنها روی مردم خودش حساب کند و نباید که امید علی‌حده‌ای به پشتیبانی همه‌جانبه دیگران داشته باشد و یا تماماً بر پیشینه تفاهمات و روابطش با دیگر کشورها تکیه کند. این آموزه لزوم حفظ یکپارچگی و همبستگی ملی را از سوی مردم و اولویتِ تمرکز بر منافع ملی را از سوی دولتمردان، بیش‌ازپیش یادآوری می‌نماید. 
4. مراقبت نکنیم، تمایلات نژادپرستانه و قبیله‌گرایانه؛ هم می‌توانند چهره حقوق بشری، عدالت‌خواه و ضدتبعیض را مخدوش کند، همان‌طور که گرایش‌های نژادپرستانه از زیر ماسک رسانه‌ها در جلب حمایت و تحریک افکار عمومی در مورد افغانستان و اوکراین بیرون زد. هم می‌توانند از یک‌سو دست‌مایه تعرض و زیاده‌خواهی فرصت‌طلبان و وسوسه کشورگشایی همسایگان و از سویی دیگر انفعال ملت در دفاع از تمامیت و تمدن و داشته‌های خویش گردند.
5. همان‌طور که اطلاعات، دوگانه ماده و انرژی را  به یک سه‌گانه گسترش داد. رسانه‌ها، امروز در مناسبات شکست و پیروزی نقشی جایگزین‌ناپذیر دارند. لزوماً آن طرفی که در تسلیحات و جنگ‌افزارها یا راهبُردهای نظامی یا ارتش قدرتمند و آموزش‌دیده، دست بالا را دارد، پیروز میدان نیست. بلکه هژمونی رسانه‌ای و توان ایجاد یک جنگ رسانه‌ای یک‌سر بُرد، امروز از عوامل تعیین‌کننده نتیجه و فرجام درگیرها و مناقشات است. 
6. چه جنگ با ابعاد و شکل جنگ اوکراین که با مداخلات بین‌المللی ممکن است کوتاه و زودگذر باشد و چه فروپاشی ساختارهای مدیریتی در جوامعی چون افغانستان که کماکان با سنت‌گرایی، تحجر و  جهلی عمیق در لایه‌های مختلف خود، دست‌وپنجه نرم می‌کنند، آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به طبقات متوسط و ضعیف جامعه بزنند. در سایه جنگ، زیربناهای اقتصادی، اجتماعی، علمی و زیست‌محیطی کشور به‌شدت آسیب می‌بیند و در سایه فروپاشی فاقد برنامه و ناگهانی، مدنیت و تجدد در جامعه با تهدیداتی جدی روبرو خواهد شد.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نقش و جایگاه شوراهای شهر و روستا در مدیریت شهری و روستایی

چرا مدیریت شهری

شهر دیروز، شهر امروز و شهر فردا

آزمون های قبل ورود به شورا، منجر به بهبود کیفیت مدیریت شهر میشود

دیدگاه های نوین مدیریت شهری پایدار

شهر و لزوم تحلیل آن

برنامه‌ریزی کاربری زمین شهری: اصول و چالش‌ها

بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری: تعریف، تحلیل و راهکارهای مداخله

شاخص‌های اقتصادی شهری و بودجه‌بندی شهرداری‌ها: اصول و اهمیت

ساختار و تشکیلات برنامه‌ریزی شهری در ایران

شوراهای اسلامی شهر و روستا: ساز و کار مشارکت مردم در مدیریت شهری

فناوری در مدیریت شهری

حمل‌ونقل شهری: مفاهیم، سیر تحول و انواع سیستم‌ها

دیپلماسی شهری: راهکاری برای ورود شهرها به عرصه بین‌الملل

مراحل هشت گانه برنامه ریزی شهری

دولت چهاردهم چه کارهائی می‌تواند بکند؟

بر در ارباب بی‌مروت قدرت

پدیدارشناسی جنگ

چگونه سوسیال دموکرات شدم

استرس شغلی در کارگران

رنگین کمان مدارس در ایران

ورودهای غیر مجاز

کیک محبوب یک‌ پرستار

وقتی مطالبه ای باشد، دولت تلاش خواهد کرد تا پاسخی فراهم کند

سند چشم انداز ایران

روایت و پند

نعمت خرسندی و درویشی

بیانیه روز جهانی مبارزه با تغییر اقلیم

مزایای انتخاب یک مدیر بومی برای محیط زیست

نحیف، مثل تاریخ!

بالکن رسوایی

کلیسای وانک

جهان در هفته‌ای که گذشت (86)

مجمع عمومی سالیانه حزب اراده ملت ایران

شورای شهر با حاما

حاما نیوز در اینستاگرام فعال شد

مجموعه چهار جلدی کتاب‌های سازوکار حزبی منتشر شد

سه‌شنبه‌های گفت‌وگو

اندر احوالات گفتگوهای ما

نقشه راه

دین

تبیعض جنسیتی و فمنیسم

تبعیض جنسیتی و فمنیسیم2

الزامات «گفت‌وگوی نتیجه‌بخش»

دین و سکولاریسم

خروج افغان‌ها

ازدواج

ازدواج 2

جنگ در منطقه

مقاومت در منطقه