انتخابات در هر کشوری مقطع سیاسی مهمی است. به طور مثال انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نه تنها برای شهروندان آن کشور، بلکه برای اتباع و دولت ها در دیگر کشورهای جهان نیز اهمیت پیدا می کند.
اما شرایط موجود در کشورمان از بی انگیزه بودن جامعه نسبت به انتخابات پیش رو خبر می دهد. تا جاییکه کارشناسان پیش بینی می کنند، مشارکت در انتخابات مجلس دوازدهم از حضور رای دهندگان در سال های 1398 و 1400 نیز کمتر باشد.
مردمی که حضور هر دو جریان سیاسی در مناصب انتخابی قدرت را تجربه کرده اند، بازخورد خود از عملی نشدن وعده ها را با بی میلی به حضور پای صندوق های رای نشان می دهند.
از سویی نهاد های حاکمیتی نیز بستر لازم برای حضور مردم را آنگونه که بتداند فضای سرد انتخابات را بشکند، فراهم نکردند.
اصلاح ساز و کار انتخابات به منظور تحقق هر چه بیشتر شعار مردم سالاری با نمودی که در مرحله تایید صلاحیت نامزد ها دارد، می توانست سیگنال مثبتی به جامعه مخابره کند.
همانطور که طی چند دهه و با روندی تدریجی از اقبال به صندوق رای کاسته شده، می شد با تنوع بخشی به نامزد ها و نگاه های سیاسی حاضر در انتخابات، میل به مشارکت سیاسی را افزایش داد.
نظارت بر نامزد های انتخابات و مرحله تایید و رد صلاحیت ها، همواره مورد نقد بود. در سال های گذشته اعتراضات گسترده، نوع برخورد حاکمیت با معترضان، فیلترینگ، تورم، مشکلات معیشتی و... به انتقادات جامعه از دولت و مجلس افزوده است.
باید به مردم ثابت می شد که این انتخابات متفاوت است و گرنه هیچ وعده و شعاری نمی تواند این حجم از دلسردی و ناامیدی را از بین ببرد.
این روز ها بیشتر تبلیغاتی که برای جلب مشارکت انجام می شود، مردم بی انگیزه را هدف گرفته درحالی که این انتخابات آزمون حاکمیت بود. ایجاد تحول مثبت در فضای سرد انتخابات به نوع عملکرد نهاد های تصمیم ساز وابسته بود.
امروز این سوال پیش می آید که آیا تصمیم گیرندگان به واقع طالب حضور پرشور مردم هستند؟! یا بنا به تجربه در دو انتخابات قبل، مصلحت را در آن می بینند که انتخابات با شرکت کنندگانی محدودتر و آرائی کمتر برگزار شود!
شاید این شیوه آزموده شده، راه حلی مطمئن برای تکیه زندن جناح تندرو بر قدرت باشد، اما پشت کردن به اکثریت مردم جامعه و بی توجهی به آن ها در ادامه برای جناح حاکم تبعات سنگینی به دنبال خواهد داشت.
تحریریه اراده ملت در شماره 77 این نشریه با نگاهی انتقادی به انتخابات، مجلس و حکمرانی پرداخته است. امید داریم پس از مطالعه ما را از نظرات سازنده خود مطلع کنید.