علیرضا مالمیر
اقتصاد آنقدر مهم است که نباید تنها به اقتصاددانان سپرده شود. این کتاب فوقالعاده مختصر و خواندنی، تمام اطلاعاتی را که برای درک اینکه سرمایهداری چگونه کار میکند و چگونه نمیکند را به خوانندگان غیرمتخصص، ارائه می کند.
جیم استنفورد در کتاب اقتصاد به زبان خودمان معتقد است لازم نیست که شما یک اقتصاددان باشید تا بتوانید دربارهی علم اقتصاد چیزی بدانید. همچنان که در فرهنگ ما ایرانیان اقتصاد را علم یا هنر تدبیر منزل می دانستند. یعنی تامین معاش و برنامه برای رفع نیاز. هر انسانی اقتصاد را تجربه میکند. هر انسانی به نوعی در آن نقش ایفا میکند. هر انسانی در نظام اقتصادی دارای منافعی است: در چگونگی عملکرد نظام اقتصادی، در میزان کارایی آن و اینکه نظام اقتصادی به سود چه کسی عمل میکند. از نگاه استنفورد هر فرد درکی عامیانه از جایگاه خود در نظام اقتصادی و همچنین از نحوهی عملکرد خود در مقایسه با دیگران، در مقایسه با گذشتهی خویش و در مقایسه با انتظاراتش؛ دارد. اینها چیزهایی هستند که باید علم اقتصاد را بسازد. او میگوید ما به یک علم اقتصاد دموکراتیکتر نیاز داریم، به رویکردی مردمیتر. ما به علم اقتصادی احتیاج داریم که بر فرضیههایی غیرواقعی پیریزی نشده باشد، بلکه در عوض، از شرایط ملموس زندگی آدمهای معمولی آغاز کند. شاید اینطور نیز بتوان گفت که ما به یک علم اقتصاد همگانی نیاز داریم. جامعهای را تصور کنید که آدمهای معمولی از علم اقتصاد سر در میآورند و منافع غالباً متعارضی را که در مسائل اقتصادی وجود دارد تشخیص میدهند.
استنفورد به سوالاتی مانند آیا کارگران به سرمایه داران نیاز دارند؟ چرا سرمایه داری به محیط زیست آسیب می رساند؟ واقعا در بازار سهام چه اتفاقی می افتد؟ پاسخ می دهد. او هم ارزیابی واقع بینانه ای از نقاط قوت سرمایه داری ارائه می دهد و هم انتقادی محکم از شکست های فراوان آن.
این کتاب برای کسانی که به موضوع اقتصاد علاقمندند و برای جهانی عادلانه تر کار می کنند و دانشجویان علوم اجتماعی که نیاز به درگیر شدن با اقتصاد دارند جذاب خواهد بود.