توسعه آموزش همگانی زیر بنای بهبود زندگی مردم و توسعه پایدار خواهد شد. توسعه آموزش، فرآیند تحول هم جانبه به منظور خلق ظرفیت های جدید و ارتقا توانایی افراد و افزایش کیفیت زندگی و آینده ای پایدار در نسل های آینده خواهد شد. آموزش برای توسعه پایدار فرصت و مسئولیتی برای حمایت از محیط زیست و رشد اقتصادی کشورها خواهد بود.
با توسعه آموزش با کیفیت، می توان به بهبود کیفیت زندگی، حفظ محیط زیست و کاهش فقر جهانی و برقراری صلح و حفظ منابع لازم برای نسل های آینده امیدوار بود. آموزش و یادگیری در راستای توسعه پایدار، یک چالش برای تقابل اقتصاد، جامعه و محیط زیست خواهد بود، همه دولت ها، سازمان و نهادهای جهانی آگاه هستند که آموزش افراد در کیفیت زندگی و قابلیت اشتغال و ارتقا سطح رفاه اجتماعی و اقتصادی جامعه نقش اساسی دارد.
با توجه به تحولات عمده اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در سطح جهان، داشتن نظام آموزشی کارآمد و پویا و متناسب با نیازهای روز، بیش از هر زمان دیگری احساس می شود. اصلاح و توسعه سیستم آموزشی منجر به بروز خلاقیت و نوآوری در جامعه می شود، فرهنگ را غنی و درک متقابل را فراهم می کند و در نهایت به ایجاد جامعه ای صلح طلب منجر می شود. آموزش افراد نوعی سرمایه گذاری ملی (بلند مدت) است که مهارت نیروهای کار افزایش یافته و در نهایت باعث رشد و توسعه اقتصادی جامعه خواهد شد. هر کشوری که در زمینه آموزش و مهارت افراد جامعه تلاش بیشتری داشته باشد بدون شک در آینده از رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بیشتری برخوردار خواهد شد.
حاکمیت و دولت ها در راستای اهداف توسعه پایدار متعهد شده اند که آموزش باید بدون تبعیض و برای همه سنین افراد جامعه باشد، فرصت یادگیری و آموزش برابر برای دختران و پسران و توانمندسازی زنان فراهم آورند، آموزش همسو با ارزش ها و مهارت های موثر در جامعه باشد، همچنین خدمتی برای آینده در چشم انداز توسعه پایدار باشد. اهداف توسعه پایدار ایجاد عدالت و تساوی فرای دین، نژاد و جنسیت است که همین مسئله اهمیت بهره مندی از آموزش همگانی را در توسعه پایدار مشخص می کند.
آموزش باید به محورهای زیر بپردازد:
• بالا بردن نرخ با سوادی و مهارت های کاری
• ارتقا مهارت های ارتباطی، مهارت های ذهنی و فکری
• پرورش خلاقیت و نوآوری در افراد جامعه
• آموزش مهارت های تصمیم گیری
• آموزش نظارت بر شرایط و محیط زندگی
• مهارت استفاده از تجهیزات و امکانات جدید
• اطلاع رسانی از خدمات دولت، خط مشی ها، برنامه ها و اهداف ملی
• دانش و مهارت بهبود معیشت خانواده
• مهارت های مدنی (آموزش نحوه فعالیت دولت، سازمان ها و نهادها)
• مهارت های مدیریتی (برنامه ریزی کسب و کار، کنترل موجودی، روش های فروش، نظام مالیاتی، ارتباط با مشتری و ...)
در ایران وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کلیه وزارتخانه های مرتبط با آموزش برای توسعه پایدار، باید در تولید دانش مشارکتی، انتشار و ترویج نوآوری در حوزه دانش و سیاست گذاری فعالانه مشارکت کنند. سیاست های آموزشی بازنگری و برنامه های درسی مرتبط با اهداف توسعه پایدار باشد.
مهشید قاسمی