ابتدای سال 1401 و بعد از پیشنهاد یکی از جوانان حزبی مبنی بر تهیه پادکستهایی در رابطه با احزاب سیاسی، این ایده در واحد انتشارات حزب اراده ملت ایران شکل گرفت که با توجه به منابع موجود، جای کتابی ساده و موجز اما کامل در حوزه تاریخ احزاب سیاسی ایران خالی است. لذا جلساتی با اساتید صاحب نظر برگزار شد تا شاید بتوانیم این نقیصه را جبران نمائیم.
بعد از ساعتها فکر و تعمق و بررسی الگوهای موجود، تصمیم نهائی بر این شد که کتابی در چهار جلد مجزا و بر اساس روند تاریخی به این موضوع اختصاص یابد. الگوی کار نیز نمونه کتابهای تاریخ برای جوانان و نوجوانان نشر ققنوس قرار داده شد که نثری روان همراه با توضیحات ساده و موجز داشتند.
برای این کار گروهی پنج نفره از جوانان حزبی در قالب کارگروه تاریخ احزاب سیاسی ایران در حزب شکل گرفت و ایشان تحت نظارت یک استاد شناخته شده تاریخ، کار بررسی منابع و مآخذ را برای تدوین این مجموعه چهار جلدی آغاز کردند.
با توجه به کثرت منابع و مآخذ و وسواس هائی که معمولا در اینگونه کارها وجود دارد، فرایند تدوین این مجموعه چهار جلدی به طول انجامید. لذا بر آن شدیم با استفاده از فضایی که نشریه حزب در اختیار ما قرار میداد، بخش هائی از این کتاب را بتدریج برای خوانندگان محترم منتشر کنیم تا زمانی که متن کامل کتاب ها آماده شود.
بخش اول: مفاهیم و اصطلاحات
برای ورود به حوزه احزاب سیاسی در ابتدا لازم است که بعضی تعاریف و اصطلاحات پرکاربرد در این حوزه دانش مورد تعریف قرار گیرند. اصلاحاتی نظیر حزب، مرام نامه، اساسنامه، بیانیه یا مانیفست، منشور اخلاقی، نظام نامه و .. از این جمله میباشند. در بخش اول این کتاب ما به تعریف ساده این اصطلاحات میپردازیم.
حزب چیست؟
حزب سیاسی، سازمانی است که هدف آن بهدستآوردن کنترل دستگاههای دولت است و این معمولاً از طریق انتخاب نامزدهای خود به مقامات دولتی انجام میشود. احزاب سیاسی اشکال مختلفی دارند اما کارکردهای اصلی آنها مشابه است: تهیه پرسنل برای مقام و مسندهای دولتی و سازماندهی این پرسنل در جهت شکلگیری و اجرای سیاستهای عمومی جامعه و کشور و خدمت در نقش واسطهای میان افراد و دولت. احزاب سیاسی به اندازه سیستمهای سیاسی سازمان یافته قدیمی هستند. بهعنوان مثال بسیاری از دولت - شهرهای باستانی یونان باستان، احزاب به صورت رقابتی سازماندهی شده بودند.
احزاب سیاسی به دلایل مختلف سازماندهی میشوند: برای حمایت از یک شخصیت سیاسی خاص، پیشبرد یک سیاست خاص و یا یک موضع ایدئولوژیک کلی، کمک به گروههای خاص سیاسی یا بخشهایی از جامعه، و یا صرفاً برای متحد شدن برای یک مزیت سیاسی در کوتاه مدت. احزاب سیاسی به روشهای مختلفی سازماندهی شدهاند. در برخی کنترل ساختار حزب توسط یک مجموعه از نخبگان مرکزی - کوچک، منتخب و یا تغییرناپذیر - اعمال میشود درحالیکه در برخی دیگر، قدرت غیر متمرکز است و با انتخاب نامزد و تصمیمگیری در بین واحدهای حزب محلی سازماندهی انجام میشود. حزب سیاسی جمعی مدرن در قرن گذشته با ظهور ایدئولوژی دموکراتیک، حق رأی جهانی، ناسیونالیسم و ابزارهای مؤثرتر ارتباطات شکل گرفته است. چنین تعریفی از حزب معمولاً با نوع سیستم ِحزبی که در آن فعالیت میکند طبقه بندی میشود. در یک سیستم غیررقابتی یا تکحزبی، حزب اغلب به عنوان بخشی از دستگاه حاکم، با عملکرد حفظ حمایت عمومی از رژیم، تشویق مشارکت مردمی در برنامههای دولتی و هشدار دادن به دولت به تغییر در افکار عمومی به عنوان بخشی از دستگاه حاکم استفاده میشود. در سیستمهای رقابتی ممکن است تمایز بین سیستمهای دوحزبی ایجاد شود. به نظر میرسد استراتژی اعتدال و سازش با هدف به دست آوردن اکثریت تشویق میشود. و در سیستمهای چندحزبی که سازش و مصالحهی کمتری وجود دارد و جایی است که استراتژی حزب بر حمایت از هستهی اصلی رأی دهندگان به حزب تأکید دارد. با این حال به طور کلی، ساختار و رفتار احزاب سیاسی یک کشور خاص به شدت به تاریخ سیاسی و فرهنگی کشور بستگی دارد.
نخستین احزاب از تلفیق گروههای پارلمانی و کمیتههای انتخاباتی و از معدود افراد ثروتمند و صاحبنفوذ تشکیل میشد. احزاب در شکل نوین خود در اروپا و ایالات متحده قرن نوزدهم و در نظامهای پارلمانی شکل گرفتند.
حزب گروهی است که با هدف دستیابی به قدرت – چه از راه انتخابات و چه انقلاب ــ یا اعمال آن در یک نظام سیاسی، تأسیس میشود. واژه حزب (در انگلیسی Party، در فرانسه Parti) از قرن هجدهم به بعد در اروپای غربی وارد ادبیات سیاسی شد و همراه با گسترش شیوه و سبک سیاسی غربی در دیگر نقاط جهان نیز گسترش یافت.
در عربی اگرچه نمونههایی از کاربرد واژه «حزب» در مقابل معادل اروپایی آن در قرن نوزدهم وجود دارد، اما اولین کاربرد صریح واژه حزب به معنای جمعیت سیاسی به فرح انتون روزنامهنگار لبنانی در مقالهای در سال 1906 نسبت داده شده است. در ترکی عثمانی واژه «فرقه» و در ترکی استانبولی واژه «پارتی» برای اشاره به این مفهوم استفاده شده است.
مانیفست
مانیفست یا مرامنامه نوشتهای است که برنامهی عمل یک شخصیت، دولت، و یا گروه سیاسی در آن مشخص شود. یک حزب سیاسی در مانیفست خود، برنامهها و هدفهایی را که پس از در دست گرفتن قدرت پی خواهد گرفت را مشخص میکند. به عبارت دیگر، مانیفست، سندی که به طور علنی موقعیت یا برنامه صادرکنندهی خود را اعلام میکند. مانیفست مجموعهای از ایدهها، نظرات یا دیدگاهها را پیش میکشد اما در عین حال میتواند یک برنامه عملی را نیز ارائه دهد. مانیفست میتواند به هر موضوعی بپرداز. این میتواند شامل اندیشههای سیاسی، اجتماعی، مذهبی، فلسفی، یا ادبی باشد. مانیفست بیش از همه در هنر، ادبیات، و سیاست رواج دارد و به طور کلی به نام گروهی نوشته میشود که یک دیدگاه، ایدئولوژی، و یا هدف مشترک را به جای نام یک فرد واحد به اشتراک میگذارند. مانیفستها غالباً نشانگر پذیرش چشمانداز، رویکرد، برنامه یا ژانر جدید هستند. آنها از یک وضعیت فعلی انتقاد میکنند، اما برونرفت از آن را نیز اعلام میکنند و ظهور یک جنبش جدید یا حتی یک دوره جدید را اعلام میکنند. به این معنا، مانیفستها یک نقد اجتماعی - گاه خشونت آمیز - را با اعلامی حاکی از شروع یک رویکرد نو و بیانی الهامبخش در جهت تغییر وضع فعلی، ترکیب میکنند. اگرچه مانیفستها میتوانند ادعا کنند که برای اکثریت صحبت میکنند، اما آنها اغلب توسط یک اقلیت غیرسازگار تألیف میشوند و ایدهای آوانگارد را طرح میکنند که که مسیر را به سوی آینده هدایت میکند. معمولاً از یک مانیفست انتظار نمیرود که ادعاهای محکم، قطعی و مستدل داشته باشد بلکه جنبهی شعارگونه و تئوریک متن پررنگ است.
کادر 1: مانیفست کمونیست
مانیفست کمونیست دربرگیرنده یک مقدمه، چهار بخش و یک جمع بندی است که در سال 1984 برای اولین بار در انگلستان منتشر شده است.
«مانیفست کمونیست» بیانیهای بود که کارل مارکس و فردریک انگلس در سنین جوانی طی آن برنامه نخستین سازمان مدرن کارگران کمونیست را اعلام کردند. نویسندگان این بیانیه با تفسیری ماتریالیستی از تاریخ و تاکید بر نقش طبقات و مبارزات طبقاتی معتقد بودند برای رسیدن به جامعه بیطبقه و تحول سوسیالیستی جامعه، طبقه کارگر باید چنان قدرتی را در دست خود متمرکز کند که بتواند هرگونه مانع سیاسی در سر راه خود به سوی نظام جدید را به کلی خرد و نابود کند.
اثری منظم و به اصطلاح علمی، که عهدهدار تبیین مطالبات اجتماعی ـ سیاسی کارگرانی بوده است که با وجود کثرت جمعیت، همواره مطالباتشان از سوی بورژوازی (که به واقع اقتدار سیاسی و اقتصادی خود را مدیون این طبقه بود) پشت گوش انداخته میشد.