شناسنامه:
نام اثر: روی دیگر همه چیز(The other side of everything)
کارگردان: میلا تورایلیچ
ژانر: مستند
محصول: صربستان
مدت زمان:104دقیقه
تاریخ انتشار: سال 2017
مستند “روی دیگر همه چیز”، قصه زندگی زنیست به روایت دخترش. در آپارتمانی در شهر بلگراد، حوادثی به تصویر کشیده میشود که رویکردی نمادین به اوضاع ناآرام سیاسی در کشور صربستان دارد. روزی در دوران کودکی زن، دولت کمونیست وقت بهاجبار خانه آنها را بین چند خانواده تقسیم میکند. آن خانه از آن روزگار تا به امروز، یک جنگ داخلی، یک دوره تحریم، یک تهاجم خارجی و یک انقلاب را از سر گذرانده است.
در واقع فیلم، پایداری و کنشگری مادر فیلمساز را در همه این دوران ها روایت میکند.
تجربههای فراگیری؛ چون جنگ، انقلاب، تحریم و سلطه زور، و به دنبال اینها هرگونه تلاش برای تغییر به اشکال مختلف در هر نقطه از جغرافیای این کره خاکی وجود داشته و دارد. روایت برخی از این رویدادهای مشترک کمک میکند که از ناامیدی مطلق رهایی یافته و یا دل به امیدهای واهی نبندیم و تاحدامکان شکستها را بپذیریم و پیروزی را فرصتی برای خواست تغییر بدانیم.
همه حوادثی که کشورهای جهان بهنوعی تجربه کرده یا در حال تجربه آن هستند از دید راوی داستان میتواند نوعی ناکامی را به بار آورد. ولی بااینحال خود وی، هیچگاه دست از تلاش نکشیده، لحظههای مهم تاریخی را زیسته و اتفاقات سیاسی بر زندگیاش تأثیر مستقیم داشته است.
اما آنچه توصیه به تماشای این مستند را آشکارتر میکند، مرور تابآوری مردمان در سرزمینی دیگر و از زبان کنشگریست که گاه خودش و اطرافیانش در اقلیت بودهاند.
این فیلم فرصتی برای آشنایی با سربیانکا تورایلیچ، کنشگر اجتماعی و استاد دانشگاه سابق صربستان را فراهم میکند که در بخشهایی از سخنرانیهایش در طول فیلم شاهد نگاهی ویژه از سوی او هستیم. از نگاه او، پیروزی به آن معنا که در هر بزنگاه تاریخی، متناسب باسلیقه سیاسیمان آنرا به سرور و جشن مینشینیم، وجود ندارد و آنچه باید همیشگی باشد خواست «تغییر» است.
راضیه گمار
http://eradehmellat.ir/fa/News/1877/آی-آزادی،-آیا-ترانهای-خواهی-سرود؟؛-به-زیبایی-آنچه-مظلومان-از-برایت-خواندهاند