آلاینده های مواد غذایی؛ تهدید سلامتی
سه شنبه 8 آذر 1401 - 11:49:54

با توسعه فعالیت­های صنعتی و کشاورزی، ورود آلاینده­ های مختلف به محیط زیست و زنجیره غذایی انسان­ها از بزرگ‌ترین چالش­های جهانی به شمار می­آید؛ چراکه با افزایش جمعیت جهان و اهمیت مسائل بهداشتی، میزان تقاضا برای مواد غذایی سالم و بهداشتی افزایش یافته است. دولت­ها در تلاش هستند تا علاوه بر تأمین امنیت غذایی، ایمنی مواد غذایی را از طریق کنترل آلاینده ­ها ارتقا دهند.

برخی از آلاینده­ ها به نسبت آلاینده ­های شناخته شده برای عموم مردم ناشناخته و نوظهور هستند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تهدیدی بر سلامتی گیاهان و جانوران هستند. عوامل بسیاری ایمنی مواد غذایی را تهدید می­کنند از جمله؛ عوامل بیماری زا (باکتری، ویروس، انگل)، سموم قارچی (آفلاتوکسین، اوکراتوکسین)، فلزات سنگین (سرب، جیوه، کادمیوم)، سموم شیمیایی دفع آفات در کشاورزی، آلاینده­ های آلی و آنتی بیوتیک­ها، هورمون­ها و افزودنی­ها و نگهدارنده­های مواد غذایی.

تأمین غذای با کیفیت، سالم و کافی مسئله مهم و اساسی برای امنیت ملی است. ایمن نبودن مواد غذایی علاوه بر این‌که موجب نگرانی سلامت عمومی و افزایش فشار بر کادر بهداشت و درمان اعمال می‌کند، بردرآمد کشاورزان، مشاغل و کسب‌و‌کارهای مرتبط با مواد غذایی اثرگذار است. تغذیه با مواد غذایی ناسالم و بیماری­های ناشی از مواد غذایی ناسالم هزینه­های اجتماعی و اقتصادی بر دولت تحمیل می­کند. در سال‌های گذشته با اقدامات و ارزیابی­ های متعدد در بخش بهداشت وضعیت تغذیه بهبود یافت، اما بررسی وضعیت فعلی سلامت جامعه (امنیت و ایمنی غذایی) نشان‌دهنده مشکلات زیاد در این حوزه و بیماری با منشا مواد غذایی است. انتظار می­رود وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و سایر ارگان­های مسئول و مرتبط، برای کنترل آلاینده­ ها بیش از پیش به تدوین و ارائه سیاستها، برنامهها و خطمشیهای سلامت مواد غذایی توجه کنند و بر اساس آنالیز ریسک میزان استاندارد هر آلاینده در هر ماده غذایی را تعیین کنند.


مهشید قاسمی


http://eradehmellat.ir/fa/News/1838/آلاینده-های-مواد-غذایی؛-تهدید-سلامتی
بستن   چاپ