تهیه: شیما قاسمی
شیوع پاندمی کووید 19 (کرونا) همه جوانب زندگی روزانه بشر ازجمله سلامت، روابط اجتماعی، فعالیت اقتصادی، نحوه خریدوفروش، آموزش و ... را تغییر داده است و همچنین اثرات مثبت و منفی بر موضوعات کلانتر ازجمله محیطزیست داشته است.
با تائید شیوع پاندمی کووید 19 (کرونا) از سوی سازمان بهداشت جهانی، دولتها برای مقابله با گسترش کووید فاصلهگذاری اجتماعی، قرنطینه و محدودیتهای تردد کردند که منجر به کاهش فعالیت صنایع، تردد خودروها، سایر فعالیتهای انسانی و ... شده است. با کاهش فعالیتهای انسانی محیطزیست فرصتی برای تجدید خود یافت که اثرات مثبت آن را میتوان در اینفوگرافی که توسط ایمنا ارائهشده است، مشاهده کرد. لازم به ذکر است که اثرات مثبت کرونا بر محیطزیست موقت و کوتاهمدت است.
اما کووید اثرات منفی نیز بر محیطزیست داشته است که ازجمله چالشهایی آن میتوان به این موارد اشاره کرد،
افزایش مصرف آب شرب و بهداشتی به دلیل افزایش شستشو، افزایش مصرف مواد شوینده و ضدعفونیکننده، افزایش پسماند خانگی، بیمارستانی، ظروف یکبارمصرف و پلاستیک، کاهش میزان بازیافت، افزایش شکارهای غیرمجاز به دلیل کاهش فعالیتهای حفاظتی از مناطق و زیستگاههای حیاتوحش و ...
از دولتها انتظار میرود در دوران پساکرونا برای بازسازی فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی اقدامات و راهکارهای مبتنی بر محیطزیست و توسعه پایدار را موردتوجه قرار دهند. همچنین با آگاهی از اثرات منفی کووید بر محیطزیست باید رفتارهای محیط زیستی را به افراد جامعه آموزش داد تا از تبعات آن در بلندمدت کاسته شود.